Quantcast

Vitvaruväljaren för torkskåp!

Dra i reglage och/eller markera checkboxar för att filtrera torkskåp och få fram rätt för dig.

Höjd (mm) mm
Att välja rätt torkskåp kan vara lite klurigt. Vad är viktigast för mig, att den är energisnål eller rymlig, eller kanske både och? Frågorna är många – men som tur är hittar du snabbt alla svar med hjälp av Cylindas torkskåpsguide.
Visa mer

Bra att veta

Vilket torkskåp ska du välja?

Ett torkskåp monteras oftast med utblås av den varma luften inne i skåpet så tänk på var du ska placera skåpet så du lättast kan få ut luften ur huset. Cylinda säljer mest sensorstyrda torkskåp vilket innebär att en sensor känner av när kläderna är torra och då stängs värmen och skåpet av. Dessa skåp är energieffektiva, men idag finns det även torkskåp med värmepump teknik som drar ännu mindre ström. Dock är kostnaden för dessa relativt hög vilket gör att energibesparingen i förhållande till produktens pris blir relativt högt. En stor fördel med värmepumpskåpen är dock att de kan placeras var som helst eftersom de inte behöver anslutas till en frånluftskanal.

  

Storlek

Det finns små behändiga vägghängda torkskåp som bara är 34 cm djupa och dryga metern höga. Men det vanligaste för hemmabruk eller på förskolor och skolor är ändå våra 191 cm höga torkskåp som rymmer upp till 4 kg tvätt.

Installation

Alla torkskåp måste monteras fast i vägg, detta för att säkerställa att dörren sluter tätt samt tar bort risken för att torkskåpet ska tippa över eftersom det är tyngre i övre delen av skåpet än nedtill. Se till att skåpet installeras av en ventilationsfirma alternativt så fungerar din gamla anslutning eftersom torkskåpen haft liknande anslutning i många år. Vanlig 230 volt jordad kontakt sitter på vid leverans och sen kan du själv välja om du vill ha dragavbrott eller direkt utblåsanslutning. Medföljande evakueringsslang är 1 meter lång och har diametern Ø 102 mm, även dragavbrottet följer med vid installation.

 

Program

Det finns två typer av torkskåp, de gamla traditionella som bara använder sig av en timer för att starta torkningen. Sen några år tillbaka finns även senor torkskåp som känner av när luften som lämnar torkskåpet inte längre är fuktigt, då stängs skåpet av automatiskt. Samma teknik används idag på alla torktumlare. Det finns ändå några val att göra och detta har med värmen att göra. Ett för 40°C tvätt och ett för 60°C tvätt, lite varmare torkning. Dessutom finns fortfarande möjligheten att själv välja torktid. Ett icke-program som är väldigt vanligt är dock att bara hänga in fuktiga kläder i skåpet, låta dörren stå öppen så får tvätten torka av sig själv över natten eller på några timmar.

 

Energiförbrukning

Den allra billigaste torkmetoden är självklart att bara hänga in tvätt som får självtorka men de riktigt energieffektiva värmepumpskåpen drar så lite energi som ner till 0,3 kWh per kilo tvätt, vilket motsvarar ca 1 kr för en full tvättmaskin. Det timerstyrda skåpen är lite av energi bovar eftersom de bara blåser på med full effekt även om skåpet bara innehåller några par strumpor som torkar snabbt. Ett energisnålt alternativ till timerskåpet är Senor skåpet som drar 40 % mindre än ett timerskåp, ca 0,6 kWh per kilo tvätt.
Visa mer

Ordlista

A

Automatprogram

Cylinda torkskåp benämnda Eco har alla autoprogram med en sensor som känner av när luften som lämnar skåpet är tillräckligt torr, vilket då gör att hela skåpet stängs av. Torkskåp är inte bara enkla och bekväma att använda utan spar också energi eftersom de anpassar programtiden efter mängden tvätt.

 

B

Barnsäkerhet

Säkerställ att ditt torkskåp alltid har fästs i väggen så att det inte kan tippa över och falla framåt. Det blir aldrig för varmt i torkskåpet så att man inte kan öppna och känna efter om tvätten är klar men skåpets sidor blir lite heta under själva torkprocessen.

 

D

Dragavbrott
Ett dragavbrott gör att du får bättre ventilation i rummet där du installerat torkskåpet. Dragavbrottet förhindrar att kall luft utifrån kommer in samtidigt som den varma luften från torkskåpet lättare kan lämna rummet

 

E

Energidekal

Torkskåp har ingen energimärkning och har därför ingen energidekal på dess prestanda

 

Energiklass
Torkskåp är inte energiklassade

 

F

Frånluft

Som namnet antyder blåses den fuktiga luften ut från torkskåpet och detta sker genom att en slang ansluten till ett hål i väggen där luften lämnar rummet.

 

K

Kondensbehållare

I vårt värmepump torkskåp finns det en kondensbehållare där vattnet från de fuktiga kläderna samlas. Denna bör tömmas var tredje fjärde gång du använder skåpet.

 

Lågtemperatur

Torkar något längre men med lägre temperatur, spar energi och bevarar kläderna bättre. Torkar med några grader lägre temperatur, ca 55°C istället för normala 60°C på sensortorkskåpen.

 

S

Sensorstyrning

Ett sensorsystem som bl.a. används i TS 190 Eco mäter exakt i fuktigheten i utblåsluften. Detta är en fördel vid mindre mängd kläder då man annars lätt övertorkar kläderna.

 

T

Temperatur

En normal torktemperatur i torkskåp ligger runt 70°C för att torka kläderna på ett skonsamt sett. Vid val av lägre temp (40°C) sänkts temperaturen ca 5 grader men då förlängs också torktiden. Värmepump tekniken använder sig av ytterligare ca 5 grader lägre temperatur. Även dessa har då en något längre torktid.

 

Tidsprogram

Med vårt tidsprogram kan du själv bestämma hur lång tid du vill torka kläderna. Du kan alltså göra torktiden kortare om du har bråttom, eller om du bara vill torka några enstaka plagg.

 

V

Vattentank

På våra värmepump torkskåp så samlas kondensvattnet upp i en vattentank. Denna behöver tömmas med jämna mellanrum. Enklaste sättet att tömma vatten är dock att montera på medföljande dräneringsslang och föra ut vattnet direkt till avloppet.

 

Värmepump

Ett torkskåp med värmepump är ett smart val för den som vill spara energi och pengar. Den varma luften kan återanvändas inne i torkskåpet med hjälp av värmepump teknologi. Detta gör att värmepumptumlaren drar ungefär hälften så mycket energi som ett traditionellt torkskåp.
Visa mer

0 av 4 Torkskåp tillagda

Kryssa i rutan på någon av produkterna nedanför för att jämföra.
Lägg till produkt för att jämföra Lägg till produkt för att jämföra Lägg till produkt för att jämföra Lägg till produkt för att jämföra

Se våra filmer

Här får du snabbt lite bättre koll på några av våra produkters alla smarta funktioner.

Se alla

Tvätt

Visar 11 av 11 torkskåp