Quantcast

Vitvaruväljaren för ugnar!

Dra i reglage och/eller markera checkboxar för att filtrera ugnar och få fram rätt för dig.

Energiklass 
Färg 
Bredd (mm) mm
Djup (mm) mm
Att veta vilken inbyggnadugn man ska ha kan vara lite klurigt.  Vit, rostfri eller svart? Vilka funktioner är viktiga för mig? Frågorna är många – men som tur är hittar du snabbt alla svar med hjälp av Cylindas ugnsguide.
Visa mer

Bra att veta

Här hittar du tips angående användandet av din ugn.

Vilken ugn ska du välja?
Fundera på vilket behov av ugn du har och välj sedan en passande ugn. Är design viktig, behöver du en matchande mikrovågsugn med liknande utseende för att montera in i ditt kök? Är ugnstorlek och egenskaper som extra grill, varmluftsugn för att använda ugnen i fler nivåer viktig? Behöver du en separat rengöringsfunktion, pyrolys, vill du ha en extra sval ugnslucka, eller behöver du en mekanisk barnspärr? Detta är några av de frågor som du behöver ta ställning till innan du gör ditt köp. Nedan ger vi förklaringar på de olika funktionerna så du lättare kan välja en passande ugn.
Cylinda ugnar är avsedda att användas i privathushåll och anpassade för hemmamiljö.  

Installation:

Alla Cylinda ugnar kopplas in på 230 volt och sladd är monterad på ugnen. Däremot sitter det inte någon jordad kontakt på sladden detta för att installation ska göras av en behörig elinstallatör. För att få in ugnen i rätt utrymme är det viktigt att du tittar på måttskissen så att ugnen passar i ditt utrymme. De flesta ugnar har liknande inbyggnadsmått, men kontrollera gärna en extra gång, se måttskiss nedan i ordlistan.

 

Ugnsprogram:

Bekanta dig gärna med de olika ugnsprogrammen som finns på de olika ugnsmodellerna genom att titta igenom bruksanvisningarna på Cylindas hemsida som du finner under respektive ugnsmodell.

 

Energiförbrukning:

Energimärkningen anger hur energisnål ugnen är. Idag har de allra flesta en energiförbrukning från A upp till A+++ som är max. Energimärkningen anger hur mycket energi det går åt i ett förbestämt standardprogram. Tillagning i varmluft är i de allra flesta fall lägre än en konventionell över/undervärme. Det kan skilja ca 20 % i energiförbrukning.

Så här kan du spara energi:

-       Stäng av värmen lite före innan utsatt tid för att utnyttja eftervärmen.

-       Sätt inte på ugnen för tidigt, så den står och är varm lång tid innan du ställer in maten som ska tillagas.

Använd i möjligaste mån varmluftfunktionen eftersom den har lägre energiförbrukning än över/undervärme.
Visa mer

Ordlista

Här förklarar vi vad de vanligaste ugnsbegreppen betyder i bokstavsordning.

Bakplåt
En plåt med låga kanter så att man lätt kan ”tippa av” kakor, bullar eller formar

Barnspärr/ mekanisk spärr
Ett spärr på luckan som du måste trycka ner samtidigt som du drar i luckans handtag, annars öppnas inte luckan. Bra för att förhindra klåfingriga att öppna lucka av misstag eller okunskap.

Display
Information på ugnens front som visar ugnstemperatur, rest-tid på program, och i vissa fall valt ugnsprogram.

Eko läge
Det finns olika typer av Eko läge beroende på ugnsmodell. Ett Eko läge är att displayen på ugnen släcks ner i stand-by läge när ugnen inte används eller 5 minuter efter att tillagningen avslutats. Ett annat eko läge är en Eco pyrolys där man använder mindre energi med ett kortare pyrolys program.

Elektronisk spärr/ knappspärr
Denna funktion spärrar samtliga knappar så att inga ändringar eller nya inställningar kan göras förrän knapplåset tas ur funktion. Det är dock ingen mekanisk spärr så luckan kan fortfarande öppnas även om ugnen är i bruk.

Fläkt
Längs bak i ugnen sitter det en fläkt som hjälper till att fördela värmen i ugnen på ett fördelaktigt sätt. På alla Cylindas ugnar sitter det också ett speciellt ringelement i bak som gör att det blir en äkta varmluftsugn. En annan mindre fläkt sitter också övre delen av ugnen och den är till för att kyla ner vred, ugnsluckan och ugnen under och efter tillagning.

Funktionsratt
Vredet som man använder för att välja ugnsprogram eller inställning av klocka eller timer.

Fördröjd start
Ett flertal ugnar har fördröjd start vilket innebär att du t ex kan ställa in en frusen kyckling i ugnen och sen ställa klockan så att ugnen startar några timmar senare och stänger av sig själv på förvald tid.

Galler
Asterix och Obelix är två kända galler från böckerna med samma namn. Men i detta fall avses det grillgaller som följer med ugnen där du t.ex. kan grilla bröd eller ställa formar på istället för på en bakplåt.

Gejdrar/ Utdragbara skenor
Vissa modeller har teleskåpfunktion på skenorna för att lättare komma åt varma plåtar och formar.

Jäsning/ rising
En ugnsfunktion som gör att ditt bakverk snabbare jäser till full storlek i ugnen på en låg temperatur som ändå är varmare än normal rumstemperatur.

Katalytisk rengöring
Sidoväggarna eller endast bakre väggen i en ugn kan vara täckt med katalytisk emalj. De katalytiska väggarna är självrengörande genom att de drar åt sig matrester och fett och omvandlar det till ånga och koldioxid vid temperaturer över 200°C. Väggarnas porösa yta får inte behandlas med ugnsrengöringsmedel eller skurmedel.

Knappspärr/ elektronisk spärr
Denna funktion spärrar samtliga knappar så att inga ändringar eller nya inställningar kan göras förrän knapplåset tas ur funktion. Det är dock ingen mekanisk spärr så luckan kan fortfarande öppnas även om ugnen är i bruk.

Lampa
Ugnslampan är utbytbar och den är oftast en vanlig temperatur tålig lampa som klara upp till 300°C. Det står i bruksanvisningen hur du gör för att byta en trasig lampa.

Långpanna
Långpannan har högre kanter än bakplåtarna. Den kan du använda till att göra gratänger eller varför inte en ugnspannkaka.

Mekanisk spärr/ barnspärr
Ett spärr på luckan som du måste trycka ner samtidigt som du drar i luckans handtag, annars öppnas inte luckan. Bra för att förhindra klåfingriga att öppna lucka av misstag eller okunskap.

Pyrolysrengöring
En form av självrengöring av ugnen. Först tar du ur plåtar och sidogaller ur ugnen. Sen väljer du det speciella pyrolys programmet. Då värms ugnen upp till ca 500°C och bränner smuts till aska som den lätt borstas ur ugnen när programmet är klart och ugnen svalnat. Ugnsluckan låses automatiskt under programmets gång så att man inte öppnar luckan när det är farligt varmt inne i ugnen.

Rengöring
Om din ugn inte har pyrolys rengöring så kan du använda dig av diverse ugnsrengöring medel eller så använder man en mer naturlig version besående av bakpulver, vatten och vinäger. Eller grönsåpa och vatten. Sök gärna på internet under rubriken ugnsrengöring så finner du massor av bra tips.

Ringelement
Vid fläkten i bakkant på ugnen sitter ett runt ringelement som fördelar värmen jämt i ugnen vilket gör det möjligt att baka och laga mat på olika nivåer samtidigt.

Sidogaller
Dessa galler är till för att kunna placera ugnsplåtarna på olika nivåer. I de fall ugnen är utrustad med gejdrar/utdragbara skenor så funderar sidogallret som fästpunkt för dessa. Dessa går att ta bort vid rengöring av ugnen.

Snabbstart
För att snabbt nå önskad tillagningstemperatur kan du använda snabbuppvärmningsfunktionen. När rätt temperatur är uppnådd övergår ugnen till över/undervärme läge. Du kan då byta till en annan tillagningsfunktion via programvredet.

Stektermometer/ probe
Med ugnens stektermometer kan du ställa in temperaturer direkt i ugnens display så att ugnen sköter matlagningen åt dig. En temperatur visas i displayen och det enda du gör är att ställa in den temp som du vill att ditt kött/fisk ska ha så stänger ugnen av sig automatiskt när temperaturen är uppnådd.

Timer
Timern kan användas till att starta eller stänga av ugnen, eller som en äggklocka.

Ugnslampa
Ugnslampan är utbytbar och den är oftast en vanlig temperatur tålig lampa som klara upp till 300°C. Det står i bruksanvisningen hur du gör för att byta en trasig lampa.

Utdragbara skenor/ Gejdrar
Vissa modeller har teleskåpfunktion på skenorna för att lättare komma åt varma plåtar och formar.

Upptining/ defrost
För att snabba på upptining av livsmedel. Vi rekommenderar att du använder mitten av ugnen för detta. Låt matvaran ligga kvar i förpackningen det förhindrar att ytan blir torr.

Varmhållning/ keep varm
Bra för att hålla nylagade rätter varma och fräscha. Använd mitten av ugnen till detta. Denna funktion går inte aktivera om temperaturen i ugnen överstiger 65°C

Varmluft
Vid fläkten i bakkant på ugnen sitter ett runt ringelement som fördelar värmen jämt i ugnen vilket gör det möjligt att baka och laga mat på olika nivåer samtidigt.

Överhettningsskydd
För att förhindra att ugnen står på för länge utan att användas så är ugnarna utrustade med ett överhettningsskydd/automatisk avstängning efter ett visst antal timmars bruk. Om ugnen helt stängs ner och inte vill starta igen så finns det en knapp/automatsäkring längs in i ugnen, nära det övre elementet som du kan återställa. När ugnen är kall.
Visa mer

0 av 4 Ugnar tillagda

Kryssa i rutan på någon av produkterna nedanför för att jämföra.
Lägg till produkt för att jämföra Lägg till produkt för att jämföra Lägg till produkt för att jämföra Lägg till produkt för att jämföra

Se våra filmer

Här får du snabbt lite bättre koll på några av våra produkters alla smarta funktioner.

Se alla

Kök

Fördröjd start

Katalytisk rengöring

Visar 15 av 15 ugnar