Quantcast

Vitvaruväljaren för torktumlare!

Dra i reglage och/eller markera checkboxar för att filtrera torktumlare och få fram rätt för dig.

Energiklass 
Att välja rätt torktumlare kan vara lite klurigt. Vad är viktigast för mig, att den är energisnål eller rymlig, eller kanske både och? Ska den stå i panelmontage eller inte? Frågorna är många – men som tur är hittar du snabbt alla svar med hjälp av Cylindas torktumlarguide.
Visa mer

Bra att vetaVilken torktumlare ska du välja?

Beroende på hur många ni är i hushållet och hur ofta ni tvättar får ni bestämma vilken maskin som passar bäst. Utifrån hur stor tvättmaskin är väljer du även torktumlare. Den vanligaste modellen idag är fortfarande kondenstumlare utan värmepump men marknaden för värmepumptumlare växer år från år. Vid köp av en värmepumptumlare spar man mellan 300-500 kWh i energi per år vilket gör att man redan efter ett par år har sparat in den högre inköpskostnaden, samt att man gör en miljöinsats för att spara energi.

 

Storlek

Det vanligaste måttet på torktumlare är 60 x 60 cm men det finns mindre djupa. Höjden är oftast 85 cm. De allra flesta värmepumptumlare är 60 cm djupa medan det finns mindre djupa normala kondenstumlare. Med vissa modeller medföljer fäste till pelarmontage T ex Sverigetvätt ihop med Sverigetorken. Till övriga modeller finns antingen speciella pelarfästen eller en universal pelarmontagesats som säljs hos vitvaruhandlare.

Installation

Vid fast installation i våtutrymmen är det viktigt att det utförs av en behörig elektriker annars gäller inte garantin på torktumlaren eftersom man inte får göra egen åverkan på en produkt, och det kan vara direkt livsfarligt. I många våtutrymmen är maskinerna fast installerade. Man får koppla torktumlaren till ett jordat uttag för 230 V i i bad-och duschrum, men då måste uttaget ha jordfelsbrytare och vara placerat mer än 60 cm från badkar eller dusch. Rådfråga din elektriker. Man får heller inte ansluta en torktumlare i badrummet till ett eluttag i ett annat rum. Det sker tyvärr att torktumlare som är felaktigt installerade orsakar vattenskador eller i värsta fall brand. Fråga en fackman i samband med installation.

 

Program

Alla våra torktumlare har automatiska program. Fyll bara upp tumlaren, välj program (ej tidstyrt) och tryck på start. När du väljer torkning kan du bestämma hur torr tvätt du vill ha genom att helt enkelt välja antingen ett auto-program eller ett namngivet program. Därefter avgör sensorer hur lång torktid som behövs. Torktumlare är inte bara enkla och bekväma att använda utan spar också energi eftersom de anpassar programtiden efter mängden tvätt.

 

Energiförbrukning

Energimärkningen anger hur energisnål torktumlaren är. Idag är de vanligaste B men det blir allt vanligare med energiförbrukning från A+ upp till A+++ som är max. Märkningen anger hur mycket el det går åt för att torka tvätten. Idag är det endast värmepumptumlare som kan nå energiklass A+ eller bättre tack vare en energieffektivare torkteknik. Val av en energisnål maskin är i längden bra både för plånboken och miljön. Bästa sättet att spara energi på är att köra så fulla maskiner som möjligt eller kanske ännu hellre hänga ut tvätten på tork en varm sommardag.
Visa mer

OrdlistaA

Automatprogram

Alla våra torktumlare har automatiska program. Fyll bara upp tumlaren, välj program (ej tidstyrt) och tryck på start. När du väljer torkning kan du bestämma hur torr tvätt du vill ha genom att helt enkelt välja antingen ett auto-program eller ett namngivet program. Därefter avgör sensorer hur lång torktid som behövs. Torktumlare är inte bara enkla och bekväma att använda utan spar också energi eftersom de anpassar programtiden efter mängden tvätt.

 

B

Barnsäkerhet

För extra säkerhet kan luckan knuffas upp inifrån och maskinen måste startas om utifrån varje gång dörren öppnas. Ett flertal modeller har även knapplås som innebär att torktumlarens panel kan spärras för att förhindra start i onödan.

 

Belysning

Lampan tänds inne i trumman så fort dörren öppnas. Minskar risken att t.ex. strumpor blir kvar i trumman.

 

D

Dubbla luddfilter
Ludd från tumlaren måste tas om hand för att inte hamna i kanalsystemet vilket förhindrar luftcirkulationen som är helt avgörande för effektiviteten och energiförbrukningen. Därför är alla Cylinda torktumlare försedda med dubbla luddfilter som dessutom är lätta att rengöra.

E

Energidekal

Energidekalen på torktumlare visar beräknad energiförbrukning (kWh) per år baserat på 160 torkcyklar, torktid på det energieffektivaste torkprogrammet, antal kg tvätt torktumlaren är godkänd för, ljudnivå (dB) under användning samt information om hur fuktig tvätten beräknas vara (B) för att uppnå beräknad torktid.

 

Energiklass
En energieffektivitetsmärkning av produkter utifrån hur mycket energi de drar.

 

F

Fläkthjul

På ett flertal modeller bl.a. Sverigetorken kan du lätt göra rent fläkthjulet vilket innebär att du håller tumlaren fri från ludd. Det lättaste sättet är att stänga av strömmen på torktumlaren och dammsuga rent runt fläkthjulet.

 

Frånlufttumlare

Som namnet antyder blåses den fuktiga luften ut från tumlaren och detta sker genom att en slang an

 

Fördröjd start

En funktion som gör att du kan torka tvätten när du inte vill bli störd av ljudet från tumlaren.

 

G

Godkänd av Woolmark

Utvalda modeller i sortimentet har genomgått tester för att bli Woolmark certifierade. Dessa maskiner tar hand om dina yllekläder på allra bästa sätt.

 

I

Induktionsmotor

En kolbortfri motor som ger 20 % längre livslängd och bidrar till lägre ljudnivå.

 

K

Kondenstumlare

Den varma luften från en kondenstumlare bidrar till att värmen stannar inomhus. Om man samlar vattnet i behållaren kan det med fördel användas i ett ångstrykjärn eftersom vattnet är destillerat och inte bidrar till förkalkning av strykjärnet. Kondensvattnet kan även lätt ledas till ner i avlopp genom att använda medföljande dräneringsslang.

 

L

Luddfilter

Luddfiltret är till för att samla upp ludd från kläderna så att luddet inte går in i kondensor eller motorrum.

Detta filter bör rengöras efter varje torkcykel för bästa torkresultat.

 

Lågtemperatur

Torkar något längre men med lägre temperatur, spar energi och bevarar kläderna bättre. Torkar med ca 10 grader lägre temperatur, 60°C istället för normala 70°C.

 

O

Omhängningsbar lucka

För att du själv ska kunna välja om du vill ha maskinerna ståendes bredvid eller på varandra i pelarmontage har de flesta av våra modeller omhängningsbar lucka.

 

R

Rostfri trumma

Självklart är alla våra trummor rostfria, vilket ger mycket lång hållbarhet

 

S

Senarelagd start
Med denna funktion är det möjligt att senarelägga programstarten. En användbar funktion om man exempelvis inte vill bli störd av torktumlaren när man själv är i närheten.

 

Sensorstyrning

Ett sensorsystem som bl.a. används i Sverigetorken mäter exakt i fuktigheten i utblåsluften. Det ger ett jämnare, pålitligare resultat än att t.ex. mäta kvarvarande fukt i kläderna. Detta gäller främst mindre tvättmängder då man annars lätt övertorkar kläderna.

 

Skonsam torkning

Torktumlaren går nonstop i en riktning och tack vare specialvalkar går textilerna runt i en ”åtta” inne i trumman. Det spar motorn och minskar behovet av strykning.

 

Skrynkelfritt

Funktionen skrynkelfritt aktiveras efter programmets slut och gör så att tvätten roterar inne i tumlaren med jämna mellanrum i två timmar så att inte kläderna ligger och skrynklar inne in tumlaren.


T

Temperatur

En normal torktemperatur i torktumlare ligger runt 70°C för att torka kläderna på ett skonsamt sett. Vid val av lågtemp torkning sänkt temperaturen till ca 60°C men då förlängs naturligtvis även torktiden. Värmepumptumlare använder sig av ytterligare ca 5 grader lägre temperatur. Även värmepumptumlarena har något längre torktid.

 

Tidsprogram

Med vårt tidsprogram kan du själv bestämma hur lång tid du vill torka kläderna. Du kan alltså göra torktiden kortare om du har bråttom, eller om du bara vill torka några enstaka plagg.

 

V

Vattentank

Vattnet som kondensatorn utvinner ur kläderna pumpas upp till en vattentank. Denna behöver tömmas med jämna mellanrum. En lampa tänds i displayen när den är full med vatten. Enklaste sättet att tömma vatten är dock att montera på medföljande dräneringsslang och föra ut vattnet direkt till avloppet.

 

Värmepump

En värmepumptumlare har samma funktion som en normal kondenstumlare men är ett smart val för den som vill spara energi och pengar. Den varma luften kan återanvändas inne i tumlaren med hjälp av värmepump teknologi. Detta gör att värmepumptumlaren drar ungefär hälften så mycket energi som en traditionell kondenstumlare med B-klass.

 

Y

Ylleprogram

Ylle kräver varsam hantering och därför torkas kläderna på en mycket låg temperatur och med skonsamma trumrörelser för att inte krympa kläderna.
Visa mer

0 av 4 Torktumlare tillagda

Kryssa i rutan på någon av produkterna nedanför för att jämföra.
Lägg till produkt för att jämföra Lägg till produkt för att jämföra Lägg till produkt för att jämföra Lägg till produkt för att jämföra

Se våra filmer

Här får du snabbt lite bättre koll på några av våra produkters alla smarta funktioner.

Se alla

Tvätt

Decibel

Fördröjd start

Visar 12 av 12 torktumlare