Diskmaskinen luktar illa – vanliga orsaker och lösningar

Stinker det från diskmaskinen? Obehagliga dofter i köket är det ingen som önskar sig och ibland kan det verka som rena mysteriet när du försöker lista ut var lukten kommer ifrån eller varför den uppstår. Men att diskmaskinen luktar illa är inte bara otrevligt, det kan också vara ett tecken på att något inte fungerar som det ska. Här går vi igenom några vanliga orsaker till dålig lukt från diskmaskinen och tipsar om hur du kan åtgärda problemet för att hålla din maskin fräsch och effektiv.

Varför luktar diskmaskinen illa?

Dålig lukt från diskmaskinen kan bero på flera saker. Matrester som fastnat och börjat ruttna är en vanlig bov. Även om diskmaskinen är gjord för att ta hand om smutsig disk kan små bitar av mat fastna i filter, spolarmar och i avloppsslangen. Om det är fuktigt i maskinen kan det också bidra till dålig lukt, eftersom det skapar en gynnsam miljö för bakterietillväxt och mögel.

Konstigt nog kan det också börja lukta illa om du använder för mycket diskmedel när du diskar. Ett överskott av diskmedel kan leda till att matrester och fett samlas i maskinen, vilket bidrar till dålig lukt. Och sist men inte minst kan stillastående vatten bilda mögel och dålig lukt om du inte använder diskmaskinen tillräckligt ofta.

 

Så blir du av med dålig lukt från diskmaskinen

För att bli av med dålig lukt kan det behövas en rejäl rengöring av diskmaskinen. Det första steget är att rengöra diskmaskinens filter. Ta ut och rengör filtret under rinnande vatten och se till att det är helt fritt från matrester. Rengör även insidan av maskinen. Se till att spolarmarnas hål är fria från matrester för att säkerställa att vatten och diskmedel kan doseras korrekt i maskinen. Använd en tandpetare för att rengöra hålen. Torka av maskinens väggar och tätningar med en klassisk husmorsblandning av ättika och varmt vatten. Ättika är utmärkt för att neutralisera dålig lukt och ta bort fett.

En djuprengöring med en specialanpassad diskmaskinsrengöring eller en blandning av 1 dl ättika och 1 matsked bakpulver som hälls i botten på maskinen kan också vara effektivt. Kör en tom diskmaskin på högsta värme med något av dessa alternativ för att få bort dålig lukt och bakterier.

 

Förebygg dålig lukt från diskmaskinen

När du lyckats bli av med den dåliga lukten från diskmaskinen gäller det att fortsätta med förebyggande åtgärder för att förhindra att den kommer tillbaka. Skölj eller skrapa alltid av stora matrester från disken innan du ställer in den i maskinen. Se till att rengöra filtret och spolarmarna regelbundet, gärna en gång i kvartalet, och lämna luckan på glänt efter varje användning för att lufta ur maskinen och minska fuktigheten. Använd även diskmaskinsrengörare eller citronsyra regelbundet för att hålla maskinen i toppskick.

Diskmaskiner från Cylinda

Hos Cylinda kan du välja bland ett stort urval av diskmaskiner som passar just dina behov och ditt kök. Genom att regelbundet rengöra och underhålla din diskmaskin kan du förebygga dålig lukt och se till att den fortsätter att vara en pålitlig hjälpreda i ditt kök i många år framöver.

OBS! Titta alltid i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer eller instruktioner för rengöring och underhåll.

 

FAQ

Diskmaskinen luktar avlopp
Om din diskmaskin luktar avlopp kan det bero på problem med avloppsslangen eller en dålig förbindelse till avloppssystemet. Kontrollera att avloppsslangen är korrekt installerad enligt installationsmanual och inte är tilltäppt.

Diskmaskinen luktar blöt hund
En lukt som påminner om blöt hund kan uppstå om det finns bakterietillväxt i maskinen. Den här typen av lukt uppstår ofta när maskinen inte används regelbundet eller om det finns gamla matrester som bidrar till bakterie- och mögelbildning. En grundlig rengöring och regelbunden användning av diskmaskinen kan hjälpa dig att bli av med lukten.

Hur ofta bör jag rengöra min diskmaskin för att förhindra dålig lukt?
En tumregel kan vara att rengöra diskmaskinens filter minst en gång i månaden och att göra en större rengöring av maskinen, inklusive spolarmar och tätningar, var tredje till sjätte månad. Regelbunden rengöring kan hjälpa till att förhindra att matrester och fett samlas i maskinen, vilket minskar risken för dålig lukt.

Kan hårt vatten orsaka dålig lukt i diskmaskinen?
Ja, hårt vatten kan bidra till dålig lukt i diskmaskiner. Hårt vatten innehåller höga halter av mineraler som kalk och magnesium som kan byggas upp i maskinen och skapa en miljö där bakterier kan frodas. För att förhindra att det sker kan du se till att avkalka maskinen regelbundet och använda salt om du bor i ett område med hårt vatten i kranen.

Spelar diskmaskinens ålder någon roll för dålig lukt?
Äldre diskmaskiner kan vara mer benägna att utveckla dålig lukt jämfört med nyare modeller. Det beror ofta på att komponenter som tätningar och slangar slits, vilket kan leda till läckage och vattenansamlingar där bakterier och mögel kan växa. Äldre modeller kan också sakna de mer avancerade rengöringsfunktioner som ofta finns i nyare diskmaskiner, vilket gör dem sämre på att hålla sig fria från matrester och fett. Regelbundet underhåll och rengöring är därför extra viktigt för äldre maskiner.


OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Diskmaskinen luktar illa – vanliga orsaker och lösningar