Rengöra diskmaskin rätt med våra tips

Diskmaskinen är igång många gånger per dag och efter ett tag kan det vara dags att göra en rengöring av den. Med tiden samlas matrester och lukter i diskmaskinen samt kalkavlagringar som senare kan orsaka stopp. När en diskmaskin börjar avge unken doft är det dags att ta itu med problemet. 

Om du underhåller din diskmaskin får du bättre förutsättningar på att din disk vid varje rengöring blir riktigt ren och väldoftande. Det är oerhört lätt att rengöra en diskmaskin, mot vad många kan tro.

Så förbereder du rengöringen

Börja inte rengöringen förrän du har gjort följande steg. 

  • Avlägsna matrester
  • Rengör hålen i spolarmarna
  • Ta bort filtret och spola rent
  • Rengör lösa delar för hand
  • Torka gummilister, ram och annat där det lätt kan glömmas bort

 

Knep för att rengöra din diskmaskin

Det finns allehanda tips för att ta bort unkna lukter och bakterier från din diskmaskin. Ättika och bikarbonat brukar vara de mest användbara medlen för att städa rent, så även i en diskmaskin. Det tar bort både lukt, mögel och fetter som lätt ansamlas.

 Gör så här: 

  • Blanda 1 matsked bikarbonat och 1 dl ättika
  • Lägg ut blandningen i en tom diskmaskin
  • Kör ett intensivt diskprogram med den högsta temperaturen

Tillsätt citron för fräschare doft

Om du vill ha en fräschare doft när du öppnar diskmaskinen efter rengöring kan du lägga in några citronhalvor. Fäst dem säkert, till exempel på pinnarna som håller upp tallrikar och dylikt. Citronerna ska inte fara omkring utan liksom smälta och sprida sin doft i hela maskinen. 

Du kan även strö ut ett par matskedar citronsyra i diskmaskinens botten när du kör programmet. Det bidrar till samma goda doft efteråt. 

Eftersom lukten i en diskmaskin ofta är den stora boven i dramat så är det främst den du behöver ta itu med. Här är både citron och ättika självklara hjälpmedel.

Diskmaskinsrengöring

Om du vill prova något annat kan du helt enkelt använda dig av diskmaskinsrengöring och låta maskinen gå tom. Gör detta då och då för att behålla fräschören och förlänga livslängden på din diskmaskin.

 

Förbered diskmaskinen

Anledningen till att man köper en diskmaskin är att slippa diska för hand! Men det betyder inte att du bara ska slänga ner disken i diskmaskinen med gamla matrester hipp som happ. Skrapa av tallrikar och glas innan du ställer in dem. Om du till exempel ska diska en juicepress så bör du undvika att ha alltför mycket av annan disk i maskinen eftersom fruktens fibrer från pressen sprider sig under disktiden. Skrapa av ordentligt så att inga rester blir kvar. Tänk också på att slänga större matrester i papperskorgen eller slasken först så att de inte täpper igen spolarmarnas hål eller skapar gegga i silen. 

TIPS! Om sil eller hål är igentäppta kan du ta en ståltråd och ta bort smutsen, alternativt en ny diskborste med nya piggar. Ett annat tips är att använda dig av en gammal tandborste för att rengöra kanter och lister. Då kommer du åt lättare och inget glöms bort.

 

Rengör diskmaskinen några gånger om året

Vänta inte för länge med att rengöra din diskmaskin. Några gånger varje år, gärna en gång varje kvartal är ett tips. Du bör även titta in i maskinen efter varje användning för att se om det samlas matrester i silen samt hur lister och sidor ser ut. Om du underhåller diskmaskinen håller den längre och du får renare disk vid varje gång. Om du använder spolglans så motverkar du kalkavlagringar till större del. 

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips. 

 

Rengöra diskmaskin rätt med våra tips