Rengöra diskmaskin rätt med våra tips

Diskmaskinen är igång många gånger per dag och efter ett tag kan det vara dags att göra en rengöring av den. Med tiden samlas matrester och lukter i diskmaskinen samt kalkavlagringar som senare kan orsaka stopp. När en diskmaskin börjar avge unken doft är det dags att ta itu med problemet. 

Om du underhåller din diskmaskin får du bättre förutsättningar på att din disk vid varje rengöring blir riktigt ren och väldoftande. Det är oerhört lätt att rengöra en diskmaskin, mot vad många kan tro.

Så förbereder du rengöringen

Börja inte rengöringen förrän du har gjort följande steg. 

  • Avlägsna matrester
  • Rengör hålen i spolarmarna
  • Ta bort filtret och spola rent
  • Rengör lösa delar för hand
  • Torka gummilister, ram och annat där det lätt kan glömmas bort

Om det blivit stopp i diskmaskinen

Ett stopp i diskmaskinen kan orsakas av flera faktorer. En anledningen kan vara matrester eller skräp som täpper till filtret eller avloppsslangen, vilket hindrar en effektiv dränering av vattnet. Det är viktigt att regelbundet rengöra filtret samt se till att det är fastskruvat efter rengöring. För att förhindra denna typ av blockering skrapa av diskgods från det som inte löser sig i vatten i soporna.
Avloppsslangen bör också kontrolleras för eventuella blockeringar, böjningar eller skador som kan förhindra ett korrekt vattenflöde. Om problemet kvarstår, läs i bruksanvisningen om just din maskin har en pump som användare kan rensa själv. Finns det inget kapitel måste den rensas av tekniker.

Så tömmer du diskmaskinen vid stopp

Kontrollera om din diskmaskin har en konstruktion att pumpen är möjlig att rensa av användare, information finns i bruksanvisningen, för att tömma din diskmaskin på vatten tar du ut den nedre korgen, lossa på filter och öser ut vattnet med lämpligt redskap i en hink, när vatten är borta rengörs filter och återmonteras, se till att de blir fastskruvade. Kontrollera även avloppslang om det finns veck, är avloppslangen skadad måste den bytas ut av tekniker. Eventuellt stopp vid slangens anslutning vid avloppsstam kan åtgärdas genom att lossa anslutningen, detta görs på egen risk då det kan läcka vid återmontering om det inte blir tätt.
Se alltid till att följa användarhandboken för din specifika modell för detaljerade instruktioner och säkerhetsinformation. 

 

Knep för att rengöra din diskmaskin

Det finns allehanda tips för att ta bort unkna lukter och bakterier från din diskmaskin. Ättika och bikarbonat brukar vara de mest användbara medlen för att städa rent, så även i en diskmaskin. Det tar bort både lukt, mögel och fetter som lätt ansamlas.

 Gör så här: 

  • Blanda 1 matsked bikarbonat och 1 dl ättika
  • Lägg ut blandningen i en tom diskmaskin
  • Kör ett intensivt diskprogram med den högsta temperaturen

Tillsätt citron för fräschare doft

Om du vill ha en fräschare doft när du öppnar diskmaskinen efter rengöring kan du lägga in några citronhalvor. Fäst dem säkert, till exempel på pinnarna som håller upp tallrikar och dylikt. Citronerna ska inte fara omkring utan liksom smälta och sprida sin doft i hela maskinen. 

Du kan även strö ut ett par matskedar citronsyra i diskmaskinens botten när du kör programmet. Det bidrar till samma goda doft efteråt. 

Eftersom lukten i en diskmaskin ofta är den stora boven i dramat så är det främst den du behöver ta itu med. Här är både citron och ättika självklara hjälpmedel.

Diskmaskinsrengöring

Om du vill prova något annat kan du helt enkelt använda dig av diskmaskinsrengöring och låta maskinen gå tom. Gör detta då och då för att behålla fräschören och förlänga livslängden på din diskmaskin.

 

Förbered diskmaskinen

Anledningen till att man köper en diskmaskin är att slippa diska för hand! Men det betyder inte att du bara ska slänga ner disken i diskmaskinen med gamla matrester hipp som happ. Skrapa av tallrikar och glas innan du ställer in dem. Om du till exempel ska diska en juicepress så bör du undvika att ha alltför mycket av annan disk i maskinen eftersom fruktens fibrer från pressen sprider sig under disktiden. Skrapa av ordentligt så att inga rester blir kvar. Tänk också på att slänga större matrester i papperskorgen eller slasken först så att de inte täpper igen spolarmarnas hål eller skapar gegga i silen. 

Läs mer om vad man kan köra i diskmaskinen

TIPS! Om sil eller hål är igentäppta kan du ta en ståltråd och ta bort smutsen, alternativt en ny diskborste med nya piggar. Ett annat tips är att använda dig av en gammal tandborste för att rengöra kanter och lister. Då kommer du åt lättare och inget glöms bort.

 

Rengör diskmaskinen några gånger om året

Vänta inte för länge med att rengöra din diskmaskin. Några gånger varje år, gärna en gång varje kvartal är ett tips. Du bör även titta in i maskinen efter varje användning för att se om det samlas matrester i silen samt hur lister och sidor ser ut. Om du underhåller diskmaskinen håller den längre och du får renare disk vid varje gång. Om du använder spolglans så motverkar du kalkavlagringar till större del. 

Läs mer här om när du ska använda spolglans och diskmaskinsalt.

Läs vår guide om att avkalka diskmaskinen

Läs mer om hur mycket el en diskmaskin drar

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips. 

 

Rengöra diskmaskin rätt med våra tips