Rengöra torktumlare – Så underhåller du den

Ju mer du underhåller din torktumlare, desto effektivare kommer du att kunna torka din tvätt. Olika torktumlare behöver olika rengöring. Läs mer om tips vid rengöring av både kondensor och torktumlare med värmepump.

Att rengöra filter i torktumlaren hör till ett av de viktigaste göromålen för att underhålla din torktumlare. Där samlas klädfibrer, hårstrån och ludd som måste tas bort, helst efter varje användning.

Kondensor vs värmepump

Beroende på om du har en kondensor torktumlare eller om du har en som använder värmepumpsteknik, kan rengöringen te sig annorlunda. 

  • Kondensor torktumlare – Den vanligaste torktumlaren som använder sig av en teknik där luften leds ut genom ett kondenserings system. Mindre mängd ventilation krävs. 
  • Torktumlare med värmepumpsteknik – Den här tekniken gör att du sparar mer ström. Den avfuktar luften och tar sedan tillvara på värmen.

Så rengör du din kondensortorktumlare

Gör rent din kondensor torktumlare med jämna mellanrum och glöm inte att ta bort ludd och smuts från filtret efter varje användning. 

  1. Både filter och filterhus ska rengöras. Du kan även lägga filter i blöt. Dammsug gärna filterhuset.
  2. Du kan även torka med trasa och lite diskmedel.
  3. Torka av dörrkarmen med microfiberduk.
  4. Rengör kondensorn varannan månad. Använd duschen och spola vatten genom den tills alla rester av kläder och tyger är borta.

Så rengör du torktumlare med värmepumpsteknik

För torktumlare med värmepumpsteknik gäller ungefär samma sak som med en kondensor. Ofta har dessa torktumlare också en kondensor, men tumlaren drivs också med en värmepump. Rengör filter och filterhus som vanligt och även kondensorn.

Få bort dålig lukt i torktumlaren

Även en torktumlare kan drabbas av otäcka lukter. Det ställer du lätt tillrätta genom att till exempel hälla lite ättika eller rengöringsmedel för torktumlare i trumman och köra den på tomgång.

Ett annat tips är att, precis som med tvättmaskiner, vädra ur torktumlaren. Det gör du genom att hålla luckan öppen efter användning och låta luften cirkulera fritt. Ju mer du underhåller torktumlaren desto längre håller den.

Cylindas torktumlare håller hög kvalitet

När du köper en torktumlare av oss får du en bra produkt med många bra funktioner. Alla våra torktumlare har automatisk sensoravstängning och är lätthanterliga. Du kan även prova våra kombinerade tvätt och tork som ett behändigt och praktiskt alternativ.

Även andra vitvaror behöver rengöras, läs vår guide för att rengöra tvättmaskinen.

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

 

Rengöra torktumlare – Så underhåller du den