Rengöra tvättmaskin

Efter ett tag kan din tvättmaskin börja lukta illa. Det beror på att bakterier, kalk eller mögelsvampar börjat gro eller bildas i trumman, i tvättmedelsfack och liknande. Att göra rent i tvättmaskinen då och då gör därför att du slipper att kläderna drar åt sig odörerna. Dessutom håller sig tvättmaskinen fräsch och mer effektiv vid regelbunden rengöring. 

Det finns flera sätt att rengöra din tvättmaskin. Dels kan du använda dig av gamla hederliga husmorsknep och se i skafferiet vad du har hemma – dels finns det rengöringsmedel att köpa. Tänk på att en tvättmaskin som luktar illa gör att kläderna snart luktar likadant.

Tips för att ta bort dålig lukt i tvättmaskinen

Hur ofta du behöver göra rent tvättmaskinen för att förhindra dåliga lukter, beror på. Oftast brukar experter mena att du bör ta för vana att rengöra maskinen 2 - 4 gånger om året. De metoder som används kan vara olika. Här får du några tips. 

  • Kör ett 90°C program – Bakterien gror i tvättmaskinen och det bästa sättet att ta död på dessa är att regelbundet, minst en gång i månaden köra ett tomt program, eller med gamla frottehanddukar. Den höga temperaturen tar bort bakterier och i många fall även dålig lukt i tvättmaskinen.
  • Citronsyra och askorbinsyra – Ett husmorsknep är att tillsätta citronsyra och askorbinsyra, ca 20 respektive 15 gram, i lite ljummet vatten. Blandningen hälls i tvättrumman och det längsta och varmaste tvättprogrammet körs utan tvätt. Kör sedan ett kortare program för att avlägsna resterna av medlet.
  • Klorin – Är tvättmaskinen riktigt smutsig och illaluktande kan du lägga i 1,5 dl klorin och köra tomtvätt med vanligt program på 40 grader. Kör sedan ett till program för att avlägsna rester av klorin. Klorin är nämligen blekande så var noga med att alla klorinrester är borta innan du tvättar vanlig tvätt igen.
  • Maskindiskmedel – Ta en tablett maskindiskmedel och häll i trumman. Kör det varmaste och längsta programmet.

Tvättmaskinsrengöring

Om du inte riktigt litar på husmorsknepen eller om du redan provat men inte har fått rent tvättmaskinen som du vill, kan du köpa tvättmaskinsrengöring. Det är framtaget för att rengöra tvättmaskin och tar även bort dålig lukt. Tvätta med det ca 1 gång i månaden så håller sig maskinen fräsch längre. Du kan även använda det för rengöring av filter, fack och lister.

Rengör filter, fack och gummilister

Det är inte bara tvättrumman som ska rengöras. Även fack, gummilister och filter behöver sig en grundlig rengöring i illaluktande tvättmaskiner. Se till att först rengöra alla skrymslen och vrår samt filter och lister. Man glömmer ofta bort dessa områden och här samlas bakterier, hår och smuts i mängder som till slut både avger dålig lukt och avlagringar.  Tänk även på att inte slösa med tvättmedel eftersom för mycket kan leda till beläggningar eller någon slags gegga som sedan avger odörer och bildar bakterier.

Håll luckan öppen efter tvätt

Det kanske låter som ett alltför simpelt tips men om du låter luckan till tvättmaskinen vara öppen och även facken för tvättmedel och sköljmedel, så kan du förhindra dålig lukt. Åtminstone till viss del. 

Rengöring av vitvaror

Läs även vår guide om att rengöra torktumlaren

Läs vår guide om att rengöra vitvaror i rostfritt stål

Glöm heller inte att det är bra att avkalka tvättmaskinen

Läs våra tips om hur du rengör diskmaskinen på bästa sätt

 

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Rengöra tvättmaskin