Rensa avlopp i köket – Tips och tricks

Att få stopp i avloppet kan bli en riktig mardröm. Olja, flott och diverse matrester är fenomenala på att täppa igen avloppet i köket och orsaka en gegga som gör att vattnet rinner dåligt. Vissa saker ska du vara försiktig med att låta rinna ner i avloppet men ibland är det lättare sagt än gjort. Läs mer om hur du rensar köksavloppet rätt steg för steg.

1. Börja med en sugpropp

Börja först att spola varmt vatten i diskhon utan att använda propplösare om du märker att vattnet rinner sämre. Spola rikligt med varmvatten för att se om det verkar lösa upp sig. Gör det inte det så får du gå vidare till steg två; att använda sugpropp. Se till att vattnet är kvar i diskhon eftersom vattnet tillsammans med sugproppen bidrar till ett bättre resultat. Om stoppet fortfarande envisas med att hålla sig kvar så får du skruva isär vattenlåset under vasken.

2. Skruva bort vattenlåset

Nu har vi kommit till nästa fas i operation “stopp i köksavloppet”. Nämligen att skruva bort vattenlåset. Vattenlåset sitter under diskhon och med tiden bildas det mycket smuts i det som kan vara orsaken till själva proppen. Det kan visserligen vara en något ofräsch upplevelse men måste göras för hand. Ta på dig gummihandskar och ställ ett kärl under eftersom det med all säkerhet kommer att droppa. Kolla att det verkar tätt när du monterat ihop det igen, annars kan det vara så att du måste byta packningen. 

Tips! Är vattenlåset gammalt eller väldigt slitet kan det vara värt att köpa ett nytt.

 

3. Använd propplösare men var försiktig

När du testat allt annat och vattnet fortfarande inte rinner som det ska kan du behöva köpa en propplösare. Här måste du dock vara försiktig eftersom dessa medel är väldigt starka och kan ge frätskador inne i rören – speciellt plaströr vilket gör att rören i badrummet under handfatet som ibland är av plast helst inte ska behandlas med propplösare. Det kan också bildas nya proppar med tiden då natrium som ofta finns i starkare propplösare reagerar när det kommer mer fett i rören senare. Då bildas en hinna som gör att rören kan täppas igen på nytt. 

Det här är medel du ska hålla långt borta från barn och djur och använd handskar och gärna glasögon när du häller i det. Annars kan du få bestående men eller vara tvungen att uppsöka sjukhus då medlet kan skada ögon, matstrupe eller hud.

Miljövänliga och skonsamma propplösare

Har du inte lust att riskera något med kemiska propplösare kan du prova att använda bikarbonat och vinäger alternativt ättika med salt för att rensa avloppet. 

Så gör du: 

  • Häll i bikarbonat och vitvinsvinäger i avloppet och fyll på med kokhett vatten. Det kommer att bubbla och fräsa en del men detta är inget farligt. Låt verka någon kvart och se om det rinner bättre.

Eller:

  • Blanda bikarbonat och ättika samt lite salt till en pasta och häll i avloppet och fyll efter en kvart på med kokhett vatten.

4. Ta hjälp av högtrycksspolning eller rörmokare

Är dina rör så igentäppta eller har du proppar som sitter som berg kanske du till slut måste krypa till korset och ringa en rörmokare som rensar eller genomför högtrycksspolning. Ibland kan det vara på sin plats om ledningarna är gamla. Det är ett bra men ganska dyrt sätt att bli av med proppar.

 

Frågor och svar

Hur rensar man köksavloppet?

Börja med att spola varmt vatten med högt tryck i avloppet för att se om du kan få bort proppen på det viset. Fortsätt sedan med sugpropp eller vaskrensare alternativt att skruva isär vattenlåset för att se om proppen döljer sig där. Som sista utväg välj en propplösare. Du kan även blanda ihop din egen propplösare med ättika och bikarbonat eller salt som är mer miljövänlig. Är rören riktigt igentäppta, gör en högtrycksspolning av behöriga rörmokare. 

Hur rensar man avloppet i diskhon?

Fett och matrester kan täppa igen avloppet i diskhon. Du rensar det bäst genom att ha en sil som samlar upp matrester och sedan tömmer du bara silen för att undvika stopp. Har det ändå bildats en propp nedåt rören kan du prova med en sugpropp eller hälla i lite bikarbonat och ättika med kokhett vatten som kan lösa upp enklare proppar.

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Rensa avlopp i köket – Tips och tricks