Inredningstips för ett litet kök

Oroa dig inte för den lilla storleken på köket. Även på små ytor går det att inreda och bygga så att du får plats med allt och samtidigt kan arbeta fritt. Utnyttja höjd och alla förvaringsmöjligheter så mycket som möjligt. Vi hjälper dig att planera ett litet kök med de bästa förutsättningarna. 

Små kök kan vara minst lika funktionella som stora kök, kanske till och med mer eftersom du har närmare till allt. Smarta lösningar och kreativt tänkande finns det gott om.

Inredningstips för ett litet kök

Väggfasta klaffbord, barstolar, vägghängd förvaring och mobila köksöar är bara några få exempel på intelligenta lösningar i små kök. Det finns mycket du kan göra för att trolla med några få kvadratmeter. 

Köksinspiration för litet kök 

  • Klaffbordet. Det vägghängda klaffbordet är en mycket smart lösning i ett litet kök. Det kan fällas upp när du vill sitta och äta frukost, och fällas ned när det inte används. Du kan antingen ställa dit en eller ett par barstolar eller ha bordet som det är och så och äta vid det.

  • Vägghängd förvaring. Om köket är väldigt litet är förvaring på och längs väggarna den optimala lösningen. Häng till exempel upp en hylla med flera plan för att ha kryddväxter eller porslin. Använd stänger, behållare och väggaller för att frigöra fler arbetsytor. Eller håll köksnödvändigheter nära till hands med väggkrokar.

  • Mobil köksö. En stationär köksö är lätt i vägen i ett litet kök, men är den mobil har du genast fler möjligheter. Du kan drar den runt i köket och till och med ut i ett annat rum om det skulle behövas.

  • Utdragbara bänkskåp. Arbetsytor kan kännas bristfälliga i små kök. Om du ändå är i färd med att renovera litet kök är en bra idé att satsa på utdragbara bänkskåp. När ytan inte används är den dold och kan alltså dras fram när du behöver arbeta.

Använd alla ytor i ett litet kök

Ta vara på varenda ynka kvadratmeter i det lilla köket. Det betyder inte att köket ska vara belamrat utan att du inte ska gå miste om förvaring och möjligheter. Det finns idag många olika kompakta kökslösningar som du kan köpa i ett helt paket. I andra fall kan du köpa enskilda vitvaror och produkter och själv planera ett litet kök.

Litet kök för din sommarstuga

En sommarstuga är ofta ganska liten och så även köket. Om du ska spendera hela sommaren och helger ute på landet är planering av köket A och O. Ett kök i en sommarstuga är ofta riktigt fint i rustik stil. Här passar det utmärkt med vägghängda krokar och galler att hänga upp kastruller och köksredskap på. Utnyttja gärna hörn med öppna hyllplan, konsoler, stänger och krokar. Tänk även på att en sommarstuga kan ha ett litet utekök om det är möjligt att installera. Perfekt för långa grillkvällar och sommarmingel.

Måla litet kök i rätt färg

Tänk på att färgen är avgörande i ett rum, så även köket. Ett ljust kök skapar mer rymd och ser större ut medan ett mörkt kök “krymper ihop” en aning. Med det sagt kan det vara riktigt snyggt att addera en annan färg, mörk som ljus, till olika detaljer som stuckaturer, köksknoppar, köksblandare eller köksbänk. Det ger också liv till köket än om hela rummet skulle vara i en enda kulör.

Lek med köksinspiration för litet kök med Cylinda

Planera och inred smart och snyggt med Cylindas vitvaror och köksartiklar. Hos oss hittar du de nyaste funktionerna, praktiska designen och spännande möjligheter.

Se också vår inspiration för liten tvättstuga här!

Inredningstips för ett litet kök