Tyst köksfläkt – välj en fläkt med låg ljudnivå

Det finns mycket du bör kolla efter när du investerar i en ny köksfläkt. Att den ska vara stilren och passa in i ditt kök naturligtvis, men även att det är en tyst köksfläkt, att den suger upp matoset, att den är energieffektiv och lätt att göra ren. Vi ger tips på hur du kan orientera dig i fläktvalet.

Slipp ljudet från köksfläkten

Köket brukar i de flesta hushåll vara hemmets centrala punkt där allt händer – inte bara matlagning. Läxläsning, djupa samtal och mysiga dejter har blivit del av det vi idag gör i våra kök och därför har också kravet på en lägre ljudnivå ökat. Vi vill ha tystgående apparater och slippa för högt ljud från fläkten när vi pratar och koncentrerar oss. De nya modellerna av köksfläktar är mycket tystare än de äldre; på Cylinda hittar du några av marknadens snyggaste, effektivaste och mer tysta köksfläktar.

Oljud kan bero på olika omständigheter

Om din fläkt är relativt ny och ändå avger ett oväntat ljud som inte verkar vara normalt kan det bero på att fläktröret inte är rakt så luften stöter mot något veck. Har du en spisfläkt så kan det vara bra att kolla av att röret är rakt installerat.

 

Olika typer av köksfläktar innebär olika förutsättningar på ljudnivån

Var är motorn placerad, vilken kapacitet har fläkten, är det en kolfilterfläkt eller en frånlufts/utsugsfläkt och vilka ytterligare funktioner har den? Många av dessa egenskaper eller design påverkar ljudnivån mer eller mindre. Här kan du läsa en liten guide om köksfläktar och hur du kan tänka om du vill ha en tystare variant. 

  • Var är köksfläktens motor placerad? De flesta av de moderna köksfläktarna har en inbyggd motor men det finns också modeller spisfläkten ingår som en del av en fastighets totala ventilation. Detta gäller ibland i villor eller fastigheter med centralventilation. Om det gäller i din fastighet får du normalt inte ha en inbyggd motor i köksfläkten eftersom det förstör det övriga luftflödet i byggnaden. Rådgör då alltid med fastighetsägaren. 
  • Kolfilter eller frånluftsfläkt/utsugsfläkt? Det finns främst två stycken modeller av köksfläktar, kolfilter eller frånluftsfläkt. Båda anses mycket effektiva men det har gjorts stora framsteg med just kolfilter som ofta kan erbjuda en riktigt stark kapacitet och en lång livslängd. Kolfilterfläktar kan också minimera matos på ett riktigt bra sätt. Väljer du en frånluftsfläkt får du också många bra egenskaper men det gäller att tänka på att installera med minsta antal vinklar på röret eftersom dessa kan orsaka mer buller. 
  • Vilken kapacitet har din köksfläkt? När du väljer köksfläkt ska du tänka på hur stort ditt kök är. Du kan enkelt räkna ut hur hög kapacitet fläkten ska ha genom att ta bredd, längd och höjd och multiplicera den siffran med 10. Anledningen med siffran 10 är att köksfläkten ska kunna byta ut inomhusluften i köket minst 10 gånger per timme. Tänk också på att om imkanalen är väldigt smal eller böjd på flera håll så måste du ha en fläkt med större kapacitet. Välj rätt så slipper du problem som oljud, inpyrda kök och tappad sugeffekt.

Rengör köksfläkten då och då

Genom att hålla din köksfläkt ren och fräsch, rengöra filtret regelbundet och även imkanalen så underlättar du för både dig själv och så att fläkten kan göra sitt jobb – utan att förlora kapacitet. Tänk på att rengöra fläkt och fläktfiltret relativt ofta eftersom fett och matos samlas snabbt och skapar dåliga förutsättningar för både fläkten och en renare inomhusluft.

 

Upptäck våra tysta köksfläktar från Cylinda

Vi har några av marknadens bästa köksfläktar, både vad gäller tysta motorer, kapacitet och design. Välj mellan vägghängda, fristående, inbyggda och perfekta lägenhetsmodeller. Våra köksfläktar förenklar vardagen och har de funktioner som just du efterfrågar.

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Tyst köksfläkt – välj en fläkt med låg ljudnivå