Så rengör du köksfläkten

Med tiden bildas damm, fett och smuts i köksfläkten, något som både avger dålig lukt och får fläkten att prestera sämre. Tycker du att det verkar krångligt och tidskrävande att göra rent spisfläkten? Så jobbigt är det inte och faktum är att en smutsig köksfläkt kan till och med utgöra en fara i hemmet. 

Om du inte gör rent köksfläkten, glömmer tvätta kolfilter och fläktfilter och samtidigt fortsätter din matlagning som förr – ja då ökar både bakterieansamlingarna och brandrisken. Men med lite tips från skafferiet och rengöringsmedel blir din spisfläkt fin och ren igen. Och det behöver inte vara särskilt svårt.

Rengöring av fett- och kolfilter

De filter som finns i spisfläkten är de som får ta emot allt flott och smuts som pyser upp under matlagningen. När de är riktigt ingrodda så tappar de sin effektivitet och gör att matoset istället sprider sig i köket. 

Ett fettfilter eller kolfilter är det nät som sitter närmast spisen och som därigenom fångar upp allt som ångar uppåt. Fettfilter kan vara av olika material eller uppbyggda på olika sätt: 

  • Polyesterfilter
  • Metallfilter
  • Aluminiumfilter

Tvätta fläktfilter i kolfilterfläkt

En kolfilterfläkt har två filter varav det inre är av aktivt kol som fångar upp små partiklar som fett och smuts samt lukterna från dessa. Det yttre filtret fångar upp det allra värsta. Kolfilter finns som två varianter: 

  • Tvättbar – Kan diskas i diskmaskin (Eco-programmet rekommenderas och vanligt maskindiskmedel ) eller för hand, filtret kan torka i diskmaskinen eller lufttorka tills det är helt torrt. För att aktivera filtret igen bör det sedan torka och värmas upp i ugnen med en temperatur på 90 grader i ca en timme innan det monteras på fläkten igen efter att det har svalnat.
  • Engångs – Måste bytas ut allteftersom det förlorar sin effekt, vilket gör att de inte kan tvättas. Dessa brukar behöva bytas efter ett tag, det beror dock på modell. 

Om ovanstående anvisningar följs kommer kolfilterfläkten få bästa möjliga förutsättning att fortsätta rena luften i köket.

Gör rent din köksfläkt – tips

För det första är det viktigt att du stänger av strömmen innan du påbörjar din rengöring. Efter det tar du bort spisfläkt filtret. Koka upp en mix av vatten och diskmedel i en kastrull. Häll över blandningen i en stor bunke eller en djup plåt så att filtret får plats och låt det ligga där tills smutsen löser upp sig. Gnugga och borsta med till exempel en tandborste och tvätta filtret noggrant. När filtret är rent låter du det torka ordentligt innan du sätter på det igen. Glöm inte att rengöra även de yttre delarna av köksfläkten då fett och smuts även sätter sig på utsidan. Här kan du använda en fuktig trasa och lite vatten och diskmedel. Tänk på de små kanterna runt filtret och alla skrymslen och vrår som så lätt undangöms.

Köksfläktar med Easy-Clean hos Cylinda

Cylindas köksfläktar är lättrengjorda och flera är utrustade med funktionen Easy-Clean som ger ett enklare underhåll. Vissa delar går enkelt att köra i diskmaskinen och sätta tillbaka som nya igen. 

Rengöring av vitvaror

Läs mer om hur du rengör din mikrovågsugn

Glöm inte att läsa våra guider såsom hur du rengör diskmaskinen

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Så rengör du köksfläkten