Allt om att koka ägg

Att koka ägg borde vara hur enkelt som helst kan man tycka. Släng i dem i kokande vatten och det är allt – eller? Riktigt så simpelt är det inte att koka ägg perfekta, beroende på om du vill ha löskokt ägg eller hårdkokt ägg. När du läst vår artikel kommer du vara en äggkok-expert så fortsätt läsa!

Steg 1 – är äggen färska?

Det första du kan kolla upp är att ditt eller dina ägg är färska. Testet är enkelt; du lägger äggen i en skål med mycket vatten. Färska ägg faller ned till botten medan gamla ägg flyter med spetsen över ytan.  Du kan också göra “knäcka ägg-testet”. Gulan ska då vara upphöjd och vitan runt omkring klar och seg och tjock. Ägget ska inte lukta illa heller förstås, då är det inte längre färskt.

Ägg koktid – hårdkokt vs löskokt

Vissa gillar hårdkokta ägg, andra löskokta. Hårdkokta är goda att hacka i sallader eller i röror medan ett löskokt ägg kan vara himmelskt  att äta till frukost. Hur du än tycker om att äta dina ägg är det bra att veta exakt koktid för ägg beroende på om du vill ha löskokta eller hårdkokta ägg. Grundregeln med att koka ägg är att löskokta ägg kokar kortare tid i vattnet medan hårdkokta ägg ligger några minuter längre. Så – hur länge ska man koka ägg?

Hårdkokta ägg tid

 • Koka upp vatten i en kastrull
 • Vattnet ska precis täcka äggen eller ägget
 • Låt sjuda på 9 minuter för mjukkokt ägg och 11 minuter för att få hårdkokt ägg 

Du kan även koka ägg med ett annat alternativ 

 • Lägg äggen i kallt vatten som täcker äggen precis
 • Koka upp och låt sedan äggen sjuda 5 minuter för mjukkokt ägg eller 8 min för att få hårdkoka ägg

Löskokta ägg tid 

 • Koka upp vatten i en kastrull
 • Vattnet ska precis täcka äggen eller ägget
 • Låt sjuda 7 minuter för löskokt ägg

 Du kan även koka ägg med ett annat alternativ 

 • Lägg äggen i kallt vatten som täcker äggen precis
 • Koka upp och låt sedan äggen sjuda 2 minuter för löskokt ägg
   

Hur kokar man ägg?

Tid för att koka ägg kan du läsa om i styckena ovan men hur går man tillväga för att koka ägg rätt? Det finns flera alternativ men koktiden har också att göra med äggens storlek. Vanligtvis tar stora ägg lite längre på sig att bli hårdkokta. 

Det går att lägga äggen i kokande vatten direkt och sedan räkna ned minuterna vilket oftast ger ett mer exakt resultat. Använd timern på din mobil.

Du kan också, som vi nämnde ovan, lägga äggen i kallvatten och koka upp för att sedan dra ner värmen till 2-3 på spisen och låta äggen sjuda i vattnet.

Koka inte ägg med lock. 

Tips! Om du förvarar dina ägg i kylskåp är det bra om du tar ut dem och låter dem rumstempereras lite innan du kokar dem. Annars finns det risk för att de spricker i kastrullen senare.

Efter koktiden – spola äggen i kallvatten

När äggen är färdigkokta ska du spola dem i kallt vatten någon minut. En del lägger även äggen i en kastrull med kallvatten några minuter. Detta så att kokningen avstannar men också för att enklare kunna skala äggen. 

 

Hur länge håller kokta ägg?

Kokta ägg som förvaras i kylskåp håller 5-7 dagar medan ägg i rumstemperatur bör serveras så fort som möjligt. Vänta inte mer än ett par dagar med att äta dem eller lägga dem i kylen.

 

Få till det perfekta ägget med Cylindas spisar

Koka ägg görs för det mesta på spisen om du inte har äggkokare förstås. Oavsett om du är ute efter en induktionshäll, bänkspis eller rostfri spis så har vi den perfekta modellen för dig och ditt hem. Koka dina ägg och laga din mat med perfektion och glädje!  

Frågor och svar 

Hur länge ska ägg ligga i kallt vatten?

Om äggen läggs i kallvatten innan kokning ska de ligga där i 2-3 minuter.

Efter koktiden när äggen ligger och svalnar av ska de låta ligga i kallvatten i ca en minut. 

Varför ska man koka ägg utan lock?

Du kan koka ägg med eller utan lock men det får inte stormkoka, då går äggen sönder. Du kan även använda dig av en äggkokare. 

Hur länge kan man ha ett kokt ägg i rumstemperatur?

Ett hårdkokt ägg kan förvaras i kylskåp i 5-7 dagar och i rumstemperatur max ett par dagar innan de blir dåliga. Ta för vana att lägga in kokta ägg i kylskåp så fort de svalnat om du inte ska servera dem direkt. 

Hur många minuter tar det att koka ägg?

Det beror på sättet du kokar äggen på och om du vill ha lös- eller hårdkokt. Räkna med en tid runt ca 5-7 minuter för löskokt ägg beroende på om du först låter det koka upp i vattnet och sedan sjuda eller om du lägger i äggen i kokande vatten och direkt låter sjuda. För hårdkokt ägg ca 8-11 minuter. Du kan också koka ägg i äggkokare. 

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Allt om att koka ägg