Inredningstips för en liten tvättstuga

Hur kan du inreda en liten tvättstuga på begränsad yta samtidigt som du har all utrustning som krävs? Det finns ganska mycket som ska in i en tvättstuga såsom tvättmaskin, torktumlare, strykbänk och förvaring. Med lite planering kan du inreda din tvättstuga trots litet utrymme.

Det sista du vill är att göra avkall på förvaring och arbetsyta när du är i tvättstugan. Samtidigt är ju tvättytan den allra viktigaste så att tvättmaskiner och torktumlare får rum. Med lite kreativt tänkande får du en liten och kompakt tvättstuga med alla finesser.

Praktisk och väldesignad

För att du ska kunna arbeta och tvätta utan irritationsmoment är det viktigt att du både tänker design och funktion när du planerar din tvättstuga. Tänk på att sätta en balans mellan mysfaktor och praktisk utformning. Lägg gärna en matta på golvet, sätt upp stark och praktisk belysning och häng upp några passande tavlor.

Bestäm först platsen för tvättmaskinen och torktumlaren om du har en sådan. Sedan får resten kretsa kring det. Här är det elanslutning och liknande som dikterar platsen. Efter det att de maskinella lösningarna är gjorda kan du gå över till förvaring och inredning. Tänk på att utnyttja en liten tvättstuga på ett optimalt sätt och låt inga ytor gå till spillo. Detaljerna är mycket viktiga så avsätt tid att planera in dessa när du ändå är igång med inredningen.

Härlig inspiration till liten tvättstuga

Trivsam, smart och organiserad – här kommer några tips inför din planering av liten tvättstuga. 

1. Stäng igen om de tråkiga detaljerna. I tvättstugan behövs tvättmedel, sköljmedel, borstar, strykjärn, strykbräda etcetera. De är dock inte så vackra att se på. Förvara dem bakom stängda dörrar, kanske i en korg eller bakom ett skåp. 

2. Utdragbar torkställning. Idag kan du köpa utdragbara torkställningar som du sedan skjuter in i ett skåp och stänger om den. Praktiskt när du ska torka tvätt och lätt att städa undan efteråt. 

3. Strykbräda med bordsplacering. Köp en strykbräda som kan placeras på arbetsbänken snarare än att skaffa en stor bräda som tar upp hela tvättstugan när du stryker.

4. Tvättkorg på hjul. Oavsett om du har tvättkorgen i tvättstugan eller någon annanstans kan det vara bra att den är hjulförsedd. Då besparar du dig tunga lyft.

5. Glöm inte växterna. Ta in gröna växter i tvättstugan, gärna golvväxter i ett hörn eller häng upp dem i amplar. Vissa gröna växter är särskilt benägna att tåla fukt och de sprider även en gemytligare stämning. 

Den pyttelilla tvättstugan

Har du ett riktigt litet utrymme för tvättstuga eftersom du är trångbodd, kanske rent av bara ett prång? Även den minimala tvättstugan kan göras praktisk. 

  • Dra för med ett draperi, vikvägg eller skjutdörr så att den lilla tvättstugan inte syns när den inte används.
  • Bygg förvaringsmöjligheter på höjden så mycket det bara går, gärna förvaringsskåp och hyllor.
  • Fäst gärna en stång, vikbar torkställning eller knopplist på väggar eller över arbetsbänken eller på väggen för extra torkmöjligheter.
  • Använd tvättpelare där tvättmaskin och torktumlare står på varandra, vilket sparar mycket yta.

Kakel och klinkers på väggar och golv

En tvättstuga ska vara enkel att rengöra och tåla fukt. Kakla gärna väggar och golv så är det bara att svabba av eller dammsuga av när det behövs. Kakel och klinkers är mycket tåligt och ger dessutom ett fräscht utseende till din tvättstuga. Om du vill göra din tvättstuga riktigt personlig kan du tapetsera väggarna i någon fräck tapet. Tänk bara på att tapeten ska vara okänslig mot fukt och tåla vatten.

Hitta tvättmaskiner och tumlare för liten tvättstuga

Hos Cylinda har vi flera olika tvättmaskiner och tumlare som passar för små tvättstugor. Varför inte kombinera en tvättmaskin och tumlare i ett? Alla våra maskiner för tvätt och torkning håller hög klass och är energisnåla.

Klicka här om du också behöver inspiration för litet kök.

Inredningstips för en liten tvättstuga