Disksalt och spolglans i diskmaskin

Spolglans och ibland disksalt är medel som förbättrar diskmaskinens prestanda både vid diskning och torkning. Vattnets hårdhet är det som mest avgör om du ska använda dessa hjälpmedel i din diskmaskin. Läs mer om anledningar, användning och andra praktiska fakta för att få din disk ren och fin med salt och spolglans.

Fläckig disk – spolglans och ibland disksalt löser problemet

Börjar din disk få fläckar eller se flammig ut efter diskning? Då kan det vara dags att ta itu med problemet med hjälp av främst spolglans. Var försiktig med att använda disksalt överhuvudtaget. De flesta svenska hem har mjukt vatten i kranen och då behövs inget disksalt i maskinen. Det kan till och med förstöra maskinen om man en gång fyller på med disksalt som sen aldrig behöver fyllas på igen. Då kan det torka ihop och istället förstöra din diskmaskin. Men om du en gång i tiden börjat med disksalt så bör du fortsätta, annars kan disksalt enheten gegga ihop och torka ur, med följd att maskinen går sönder. Kontrollera med din kommun vilken hårdhet vattnet har där du bor. 

OBS! Tänk på att aldrig använda vanligt bordssalt, flingsalt, havssalt etc. i diskmaskinen. Om du behöver salt så måste det vara salt specifikt anpassat för diskmaskin, annars kan saltet skada din maskin eftersom det inte är vattenlösligt.

Fylla på salt i diskmaskin – när du ska göra det eller ej

Disksalt för diskmaskin är ett sätt att hålla kalken på avstånd. I mjukt vatten (95% av Sverige) behövs inte disksalt alls. Där är det bättre att aldrig börja fylla på alls. Använd din diskmaskin utan disksalt i mjukt vatten så mår både din plånbok och maskin mycket bättre.

Men om du en gång i tiden börjat med disksalt så bör du fortsätta, annars kan avhärdarenheten gegga ihop och torka ur. Ställ då ned dosering till noll eller lägsta nivån annars finns risk att maskinen går sönder.

Däremot i hårt vatten är disksalt viktigt för att motverka avlagringar som biter sig fast. Disksalt kan du köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Det har en viss kornighet för att lösa kalkavlagringar. Du fyller på det i disksaltsbehållaren som oftast sitter under den första diskkorgen, till vänster på insidan av maskinen. Skruva av locket och fyll behållaren med disksalt genom en tratt för att minimera risken för spill. Skruva sedan fast locket ordentligt. Behållaren ska vara vattenfylld och när du fyller på med disksalt kan vattnet spilla över och disksalt komma in i maskinen. Detta kan repa disken. Kör därför gärna ett kort program, en typ av fördiskprogram, utan disk först för att spola bort överflödigt salt. Detta är viktigt!

Kör alltid ett kortprogram efter påfyllnad, annars kan det bildas rost som skapar små hål i plåten och maskinen går då inte att reparera.

Hur ofta ska du fylla på disksalt?

Oftast finns en symbol för diskmaskinssalt på maskinens display med en lampa som upplysning för att fylla på disksalt. I Sverige kan du oftast ignorera den helt om du har mjukt vatten i din kran. Du behöver troligen inte fylla på disksalt alls i din nya diskmaskin. Det finns även en lampa med symbol för spolglans; när den lyser är det dags för påfyllning. På äldre diskmaskiner kan du behöva kolla manuellt.

Fylla på spolglans i diskmaskin – så gör du

Med spolglans får du en blankare och torrare disk efter sista sköljningen. Det tar nämligen bort vattendroppar som kan ge fläckar och ränder efter diskning. Spolglans i diskmaskin fylls på i behållaren som sitter bredvid diskmedelsfacket. Även den behållaren är oftast kopplad till en spolglans symbol som lyser när det är dags för påfyllning. Fyll på med spolglans tills behållaren är full, dock inte så att det nästan rinner över eftersom en för stor dos kan ge fettavlagringar på disken. 

Hur ofta du behöver spolglans och hur mycket avgörs främst av hur hårt eller mjukt vattnet är. Det mesta av vattnet i Sverige är mjukt men det finns även platser som har relativt hårt vatten, t. ex i Uppsala-trakten, Gotland och hus med egen brunn. 

Enkelt att fylla på med spolglans och disksalt i Cylindas diskmaskiner

Har du en diskmaskin från Cylinda är det enkelt att fylla spolglans och disksalt vid behov. Kika bara på indikatorerna och fyll på när lampan lyser, men du kan troligtvis ignorera disksalt indikatorn. Du kan även gå in på respektive diskmaskins manual och läsa om hur du fyller på med disksalt och spolglans. Våra diskmaskiner är framtagna för bästa prestanda och enkel användning. Du kan välja mellan en smal 45 cm disk, eller varför inte en integrerad maskin med egen trälucka för den större familjen. Låt våra diskmaskiner göra grovjobbet, det enda du behöver göra är att fylla den med dagens disk och kolla så att maskinen alltid har spolglans i sitt fack. Men du kan troligtvis glömma disksalt...så spar du både tid och pengar

FAQ

Vad händer om man inte fyller på disksalt i diskmaskinen?

Om du bor någonstans där vattnet är mjukt behöver du egentligen inget disksalt (95% av Sverige), men om du befinner dig någonstans där vattnet är hårt ser disksalt till att kalkavlagringar inte uppstår. Om du i dessa områden inte fyller på med disksalt kan disken alltså bli vitfläckig och ful. Men om, eller när, du väl börjat fylla på disksalt så behöver du fortsätta annars kan maskinens avhärdningsfunktion sluta fungera och maskinen kan gå sönder. 

Varför ska man ha disksalt i diskmaskinen?

I Sverige behövs disksalt väldigt sällan. Men i de fall där vattnet är hårt behövs det för att slippa fläckig disk och för att undvika kalkavlagringar. I dessa hårda vattenområden är det viktigt att använda disksalt. Men om du en gång i tiden på din gamla maskin börjat använda disksalt, fortsätt med det så inte saltbehållaren geggar ihop och förstör maskinen. 

Hur ofta ska man ha disksalt i diskmaskinen?

Troligtvis inte alls för 9 av 10 hushåll i Sverige. Men kolla när symbolen för disksalt på displayen lyser, då kan det var dags att fylla på med disksalt. Har du ingen symbol, se över hur mycket det finns kvar i behållaren manuellt. Låt inte disksaltet rinna över eftersom det då kan repa din disk, skapa rost i plåten som gör att maskinen inte går att reparera. Kör alltid ett kort program efter påfyllning. 

Måste man ha spolglans i diskmaskin?

Du måste inte ha spolglans men det ger en blankare och torrare disk utan ränder. Vill du ha ett skinande blankt resultat är spolglans nödvändigt. 

Vad kan man ha istället för spolglans?

Vissa använder ättika istället för spolglans, vilket vi inte rekommenderar. Det finns också diskmaskinstabletter med en 3 i 1-funktion, men de är inte lika effektiva som spolglansmedel eftersom luckan innehållande spolglans öppnas och frigör spolglans vid rätt tillfälle i diskprogrammet. 

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Disksalt och spolglans i diskmaskin