Fläckborttagning för envisa fettfläckar

Det är lätt att spilla eller få fläckar på kläderna. Kladdiga fingrar, en god salladsdressing som skvätter eller att helt plötsligt få en oljefläck när du tankar bilen på macken gör att fläcken är ett faktum. Men det finns räddning i form av fläckborttagning!

Ta itu med fläcken omedelbart

Oavsett från vad fläcken kommer ifrån så är det viktigt att börja behandla den med en gång innan den envist sätter sig fast i tygets fibrer. Olika fläckar kan kräva olika förbehandling och fettfläckar går att ta itu med på flera olika sätt. Annars sitter den där som en skugga på ditt plagg i tid och evighet – trots massor av maskintvättar.

Så får du bort fettfläckar på kläderna

Fläckborttagning för kläder som fått fettfläckar eller oljefläckar på sig kan behandlas med Vanish tillsammans med en hederlig husmorskur med bakpulver eller majsstärkelse som förbehandling. Vi tipsar om hur du går tillväga.

Använd Vanish fläckborttagning tillsammans med majsstärkelse/bakpulver

Fläckborttagning som Vanish är ett fantastiskt medel när det kommer till olika typer av fläckar och det är lika tufft mot olje- och fettfläckar på kläder som det är mot till exempel ketchup, choklad eller rödvin. Innan du stryker på Vanish fläckborttagning går du lös på fettfläcken med majsstärkelse eller bakpulver och en tandborste.

Gör så här: 

  • Strö majsstärkelse eller bakpulver på fläcken
  • Låt det vara i cirka 30 minuter
  • Ta sedan en tandborste för att borsta bort pulvret på fläcken
  • Upprepa vid behov

 Nu är det dags att ta i med hårdhandskarna och med det menar vi att gnugga in Vanish på fettfläcken. Fläckborttagning kan naturligtvis vara annat än Vanish men det är ingen hemlighet att just Vanish ofta är helt fenomenalt på att behandla tuffa fläckar. 

Hur mycket fläckborttagning du använder beror på om fläcken är färsk eller ingrodd. Vanish har en skopa som du fyller med mer eller mindre fläckborttagningsmedel beroende på hur fläcken är. 

Arbeta försiktigt in medlet eller gelen i fläcken tack vare underdelen på skopan som är designad för detta ändamål. Låt det sedan verka i cirka 10 minuter innan du kör plagget i tvättmaskin enligt de vanliga tvättinstruktionerna. När det gäller viss fläckborttagning som Vanish Gold Oxi Action gel (kulörtvätt) eller Vanish Gold Oxi Action Crystal White gel (vita kläder) kan du hälla upp mer av medlet i tvättmaskinens tvättmedelsfack eller ställa skopan i trumman tillsammans med den övriga tvätten. 

OBS! När du använder fläckborttagning för kläder, Vanish eller något annat, läs alltid instruktionerna på förpackningen innan användning så du gör rätt och doserar korrekt mängd. Det är också viktigt att veta att viss fläckborttagning för fettfläckar inte ska användas på känsliga material som ylle, silke eller mocka. Tänk också på att vita kläder respektive kulörtvätt kan kräva olika typer av fläckborttagning.

Så tacklar du fettfläckarna på egen hand

För att på bästa sätt få bort fettfläckar gör du rätt i att behandla med någon form av fläckborttagning – men om du nu råkar få en oljefläck eller liknande och inte har någon sådan till hands då? Det du absolut inte ska göra är att ignorera fläcken. Det gör att den blir ännu svårare att få bort senare. 

Undvik att behandla fettfläckar med vatten

För just fettfläckar gäller lite andra regler än fläckar som ska behandlas med vatten. Den lilla fettfläcken som kommer i kontakt med vatten riskerar att växa sig ännu större. Det är bara med viss fläckborttagning som Vanish som fett går att lösas upp. Gör istället så här för att behandla fettfläckar utan fläckborttagning i väntan på att du kommer hem. 

  • Torka fettfläcken eller ta bort det överflödiga fettet med torrt hushållspapper eller en ren och torr trasa.
  • Gnugga inte utan badda försiktigt så att fläcken inte sprider sig. Har du bakpulver till hands strör du ut det på fläcken.
  • Se till att lägga plagget plant när det förbehandlas men lägg gärna papper under fläcken så att fläcken inte går igenom till den andra sidan och det blir dubbelt arbete för dig.

 

Cylindas tvättmaskiner har speciella fläckborttagningsprogram – identifiera din fläck

Förutom att förbehandla en fettfläck på rätt sätt rekommenderar vi även att du använder något av våra praktiska fläckborttagningsprogram som flera av Cylindas tvättmaskiner är utrustade med. I programmet kan du helt enkelt identifiera en typ av fläck och sedan ställer programmet in sig på att ta itu med just den typen. Fettfläckar som smör, blåbärsfläckar, blod eller choklad kan kräva olika program. Läs mer i bruksanvisningen om hur du går tillväga!

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Fläckborttagning för envisa fettfläckar