Glaskeramikhäll vs induktionshäll - Skillnader och likheter

Glaskeramikhäll och induktionshäll ser väldigt lika ut men det finns skillnader som kan vara bra att ha koll på när du är osäker på valet. Induktionshällar sägs vara snabba och precisa när det gäller temperaturväxlingar men med keramikhällar slipper du tänka på byte av kokkärl. För att lättare kunna väga för och emot, ger vi dig några bra tips. 

Så är glaskeramik och induktion uppbyggt

Den största skillnaden mellan glaskeramik vs induktion är hur värmezonerna är uppbyggda. I glaskeramikhällen sitter det metallspiraler under kokzonerna som sprider värmen över plattan. I induktionshällar är det kraftiga elektromagneter som styr. Magnetfältet värmer kastrullen, men inte hela hällen.

När du står i valet och kvalet av induktion eller keramik

Rent utseendemässigt är keramik och induktion väldigt lika varandra. Det finns även andra egenskaper som gör att det kan vara svårt att märka skillnad på induktionshäll och keramikhäll.

Likheter mellan keramikhäll och induktionshäll:
  • Består av en platt yta med värmezoner för kärl och grytor
  • Har touchfunktioner med vilka du reglerar temperatur och zon
När det istället kommer till olikheter kan man säga att en induktionshäll har snabbare temperaturväxlingar än en glaskeramikhäll. Men det finns också andra skillnader.
Huvudsakliga skillnader mellan glaskeramikhäll vs induktionshäll:
  • En induktionshäll är mer energisnål och anpassar sig direkt till temperaturväxlingar
  • Induktionshällen anpassar sig efter dina kokkärl och storlek på dem
  • Du kan koppla ihop värmezoner med varandra när du använder större kokkärl
  • Små ändringar i matlagningen kan ge ett mer precist resultat med en induktionshäll

Måste du byta ut dina kokkärl om du byter mellan keramikhäll och induktionshäll?

Om du funderar på att byta ut din glaskeramikhäll mot en induktionshäll eller tvärtom kan det vara värt att veta att du kanske även måste byta ut dina kokkärl. En induktionshäll klarar nämligen bara av järn eller ferromagnetiska material medan en glaskeramikhäll kan ta kokkärl som inte är magnetiska. Kärlen måste också ha en platt botten om de ska fungera på både induktionshäll och glaskeramikhäll. En tumregel är att glas, keramik, aluminium och kastruller utan magnetisk botten inte funkar på induktionshällar. Läs mer om vad som funkar på induktionshäll.

Kolla efter induktionssymbolen när du köper nya kärl

Ställer du fel kokkärl på en induktionshäll kommer inte kokzonen att börja värmas och hällen kommer för det mesta också att avge ett ljud som indikerar fel kokkärl. Kolla om dina kärl fungerar genom att sätta dem på spisen eller använd en magnet på kärlets kontaktyta mot glas. Ska du köpa nya kärl kan du kolla efter symbolen eller ordet “induction” på dem. Symbolen visar på om de är kompatibla med induktion eller inte. 

Rengöring av spishällar i keramik och induktion

Både glaskeramik och induktion kräver lite rengöring men att bara torka av hällen ibland är tyvärr inte tillräckligt. Däremot krävs det att du är försiktig när du tar bort matspill och smuts från plattan. Ett bra råd är att ta bort spilld sås och annat innan fläckarna hinner fastna, det vill säga så fort du är klar med matlagningen och ytan är sval. 

Undvik vassa verktyg som repar hällarna. Det finns speciella skrapor avsedda för induktionshäll och keramikhäll. Vill du vara säker på att ha ett rengöringsmedel som är skonsamt mot hällen kan du använda ättika och bakpulver. Gör en blandning av 1 dl ättika och ett par matskedar bakpulver, spraya på den svala hällen och låt det verka några timmar eller över natten. Torka sedan av.

Läs mer här om hur du kan rengöra spishäll!


Hitta din induktionshäll eller glaskeramikhäll på Cylinda
På Cylinda kan du hitta både induktionshällar och glaskeramikhällar i större eller mindre format. Vi har snygga och praktiska spishällar som passar till alla kök oavsett matlagningsbehov och storlek. Du kan hitta din induktionshäll här!

FAQ

Vad är bäst induktionshäll eller glaskeramikhäll?
Båda har sina likheter och olikheter, men om du söker en spis med flexibla värmezoner och snabba temperaturväxlingar, är en induktionshäll bäst. 

Vad är det för skillnad på induktionshäll och keramikhäll?
Induktionshällen är mer energisnål och kan växla mellan temperaturer snabbare än en glaskeramikhäll. Det kan även förekomma andra skillnader såsom barnlås och säkerhetsspärr. Vissa kokkärl kan inte användas på en induktionshäll. Kärlen måste ha magnetisk botten vilket gör att du kan bli tvungen att byta ut dina nuvarande kokkärl om du byter till induktion från keramik.
 
Varför glaskeramikhäll?
Glaskeramikhäll är en spishäll med slät glasplatta som är indelad i värmezoner. Den är kompatibel med alla kokkärl oavsett om de har magnetisk botten eller inte. En glaskeramikhäll är i allmänhet också lite billigare än induktionshällar. 

Kan man använda gjutjärnsgryta på glaskeramikhäll?
Ja rent tekniskt kan du göra det men du bör vara försiktig när du flyttar runt grytan på hällen eftersom det annars kan leda till repor.

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Glaskeramikhäll vs induktionshäll - Skillnader och likheter