Så får du bort dålig lukt i kylskåpet

Hur sugen du än kan vara så kan den där dåliga lukten som ibland infinner sig i kylskåp döda din aptit på nolltid. Det finns flera matnyttiga tips när du vill få bort dålig lukt i kylen, trots att maten ändå är fräsch.

Ibland är det helt enkelt så att kylskåpet drar till sig dåliga lukter. Anledningen kan vara att det bildats mögel någonstans, att gammal mat eller dryck runnit ut och torkat in eller att kylskåpet är gammalt och behöver bytas ut. Med hederliga husmorsknep eller rengöringsmedel blir ditt kylskåp fräscht igen.

Varifrån kommer lukterna?

I kylskåp kan det lätt bildas kladd och saker som rinner ut och torkar in. Med tiden sprider sig oönskade odörer som är allt annat än angenäma. Ofta kommer det från någon form av gammal eller rutten mat. Det kan också vara så att viss lukt gör att all annan mat tar del av lukten och börjar lukta samma. Försök att reda ut varifrån den obehagliga lukten kommer och släng den maten som orsakar det. Kan du inte lokalisera det så är det dags för en storstädning.

Undvik kladd med matlådor och lock

Ett första tips för att undvika läckage och kladd samt att matlukt “smittar av sig” på kringliggande livsmedel är att förvara mat och livsmedel med stark doft isolerade i matlådor med lock. Lök kan till exempel göra så att hela kylen luktar, så även vissa grytor. Se till att försluta mat i lådor och sätt lock på dem. Då slipper du också att det läcker eller kladdar av sig. 

Huskurer mot otäcka lukter

Precis som för tvättmaskin och klädrengöring finns det flera husmorstips du kan använda dig av för att sudda ut envisa lukter.

Använd citron för fräsch doft

Du kan doppa en bomullstuss i citron och lägga i kylen. Lämna kvar länge, gärna över natten. Se dock till att du fått bort allt som kan lukta illa innan du gör behandlingen. 

Du kan även använda lite vatten och diskmedel eller milt rengöringsmedel för att tvätta av kylen på utsidan. Inuti är det dock bra om du använder knep som håller lukten borta för gott. Kolla sedan alltid hur frukt och grönsaker ser ut, om dina mejeriprodukter eller ägg har utgått sedan länge och om det inte läcker någonstans ifrån.

En grundlig rengöring från A till Ö

Gör en ordentlig storstädning och rengöring i kylen om lukten fortfarande inte försvinner. Ta ut allt och kolla datum på livsmedlen, rengör alla ytor och dra åt lock, korkar och skruvar ordentligt. 

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips. 

Så får du bort dålig lukt i kylskåpet