Så frostar du av frysen

Då och då är det viktigt att du frostar av frysen. Då undviker du isbeläggningar och ojämn temperaturfördelning. Många tycker dock det känns jobbigt att frosta av frysen och undrar hur lång tid det tar. Med rätt ordningsföljd så blir din frys snart i gott skick igen. 

Om du negligerar frysen under en längre tid ser det till slut ut som ett islandskap inuti. När du frostar av frysen finns det tips du kan ta del av. Du kan även köpa någon av Cylindas frysar med självavfrostning och automatisk återgång.

Framförhållning ett bra tips

Att frosta av frysen tar lite tid även om du gör det på rätt sätt. Att planera och ha lite framförhållning kan därför spara dig ytterligare tid. Då kan du beta av maten så att frysen är så tom som möjligt när du tänker frosta av den. Att göra det under vintern om du har balkong eller trädgård är bra, eftersom du kan lägga all mat utomhus utan att den smälter.

Frosta av frysen i rätt stegföljd

En frys bör frostas av ca 1 eller 2 gånger om året eller när islagret är ca 7 mm. Många bävar för att det ska ta upp alldeles för mycket tid i anspråk men faktum är att gör du det i rätt ordningsföljd går det snabbt att frosta av frysen. 

  • Stäng av frysen. Det är viktigt att du stänger av frysen innan du börjar rengöra den. Allt vatten som bildas när isen smälter gör att du kan få stötar av elektricitet.
  • Töm den på mat. För att kunna frosta av din frys snabbt ska du tömma den på all mat. Då frigör du plats på hyllorna så att du lätt kommer åt när du torkar och städar.
  • Lägg maten i kylväskor. Tänk på att inte låta maten fördärvas när du frostar av frysen. Lägg den i kylväskor eller på balkongen/trädgården om det är kall vinter ute. Du kan även äta upp saker som glass.
  • Tänk på golvet. Lägg ut handdukar, långpannor och annat som kan samla upp vattnet som strax kommer att rinna ur frysen. Då skadar du inte golvet och slipper dessutom torka och städa upp extra smältvatten i onödan.
  • Ta bort isen för hand. Vid en avfrostning bildas det lätt klumpar av is. Även på frysväggen brukar det bildas en hinna av is. Både klumpar och ishinna kan du ta bort allteftersom isen smälter. Då påskyndar du processen. Du kan exempelvis lösgöra isen genom att skrapa bort den, men undvik att använda vassa verktyg och knivar eftersom det lätt kan repa frysväggen.
  • Rengör och torka. När all is slutligen är borta är det dags att rengöra hyllor och frysfack. Doppa en trasa i lite diskmedel och rengör i alla hörn och kanter. Torka rent.

 Ett tips för att frosta av frysen snabbare är att ställa in en skål eller kastrull med hett vatten i frysen. Då smälter isen fortare. Ställ kastrullen eller skålen på något för att skydda underlaget i frysen.

Frosta av kombinerad kyl och frys

Även du som har en kombinerad kyl och frys behöver frosta av frysen och rengöra kylen ibland. Stäng av hela vitvaran och gör som du brukar när du rengör kylskåpet, samt frosta av frysdelen på samma sätt som ovan. Du som har en kyl med frysfack gör på samma sätt. Ta ur all mat, stäng av och skydda golvet. Rengör kyl och frysfack och ställ tillbaka dina varor igen. Sätt på temperaturen igen.

Frosta av frysbox

Om du har en frysbox istället för en vanlig frys gör du ungefär på samma sätt när du frostar av den. Ställ upp locket och stäng av strömmen. Plocka upp isblocken och skopa upp vattnet från botten.

Självavfrostning

Om du köper någon av Cylindas frysar kan du välja en modell med självavfrostning. Det innebär att frysen själv motverkar stora isblock och besparar dig tid och energi. Denna typ av egenskap i frysen gör att den drar mindre energi och håller sig ren längre.

Snabbinfrysning med automatisk återgång

Många av de frysar du hittar på marknaden och så även hos Cylinda har snabbinfrysning med automatisk återgång. Det betyder att frysen sänker temperaturen när du vill frysa in många varor, och återgår till den vanliga temperaturen efteråt. Samtidigt larmar funktionen om temperaturen i frysen skulle bli för låg. 

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips. 

Så frostar du av frysen