Så kallt ska det vara i frysen

Visst ska en frys vara kall men inte för kall. Då förvandlas den mer till ett vinterlandskap snarare än förvaring. Om du slarvar med temperaturen så att det antingen blir för varmt eller för kallt förgås maten och du måste slänga den. 

Om du håller din frys för kall så kan det dra energi i onödan och du riskerar även att få frostbeläggningar.  Detsamma gäller om du öppnar och stänger frysen för mycket. Dessutom är det inte alls säkert att matvarorna håller längre bara för att du skruvar upp temperaturen. Är temperaturen för varm smälter varorna och maten riskerar att bli dålig. Så vad är då rekommenderad temperatur att ha i sin frys?

Normal temperatur i frys

Frysens normala temperatur ska ligga på -18 till -22 grader. Om du skruvar upp temperaturen gör det ingen nytta alls om gradantalet redan ligger på rekommenderad temperatur. Då slipper energi ut istället – energi som helt enkelt går till spillo.

Temperaturkollen – Vilka varor tål vilken temperatur?

Även om flera olika varor ska dela plats och rum i samma frys så är vissa en aning mer temperaturkänsliga än andra. Tänk på att försluta livsmedel i fryspåsar eller tejpa ihop de redan öppnade förpackningarna med tejp. Maten kan annars ta skada eller få en försämrad smak allteftersom. 

I frysen förekommer vissa temperaturskillnader vilket kan vara bra att veta när man placerar varorna. Ibland kan det vara något varmare vid frysdörren än längre in. Ett tips är att förvara förvällda grönsaker och fryst frukt i lådor så att frysen organiseras bättre. En bättre organiserad frys påverkar heller inte temperaturen negativt.

Cylindas frysar larmar vid för hög temperatur

De flesta frysar från Cylinda är utrustade med allehanda funktioner som snabbnedfrysning och indikation vid för höga temperaturer. Det gör att du slipper frostiga innerväggar och försämrad smak på maten.

Packa rätt

Undvik att stapla frysvaror på varandra i en frys. Nackdelen när du gör det är att det blir en energitjuv som istället för att förvara på rätt sätt, kastar bort nödvändig energi. Frysen måste kompensera för att hålla varorna kalla och mer strömtillförsel sker. Detta är även viktigt i kylskåp, läs vår guide om att organisera kylen.

Läcker din frys kalluft?

Både kylar och frysar kan läcka kall luft. Det ger som bekant högre energiräkningar och en sämre matförvaring. Kontrollera så att din frys fortfarande är i gott skick. 

Läs också denna guide om du är osäker på temperaturen i kylskåpet

Har du börjat få frostbeläggningar? Läs då vår guide om att frosta av frysen

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

 

Så kallt ska det vara i frysen