Så kallt ska det vara i kylskåpet

För att maten ska hålla sig fräsch så lång tid som möjligt och för att den inte ska få frostskador, är det viktigt att hålla rätt temperatur i kylskåpet. Genom att låta temperaturen ligga runt +5 grader minskar du matsvinnet och undviker matförgiftning. 

Både temperatur i kylskåpet och hur du placerar maten på hyllorna spelar roll för hur matens hållbarhet är. Stapla inte mat ovanpå varandra och undvik även att sätta in varm mat i kylen.

Temperatur i kylskåpet

Den ideala temperaturen i kyl ska ligga runt +4-5 grader. Då håller sig maten fräsch men kommer samtidigt inte bli för kall och få frostskador. Det är trist med frusna grönsaker och nyinköpt frukt som du sedan måste slänga för att de inte längre går att äta.

Mät temperaturen i kylen

Vissa kylskåp har en inbyggd termometer medan andra enbart har en indikation mellan exempelvis 1-5 där  5 är kallast och 1 är varmast. 

Vissa modeller har speciella funktioner som exempelvis superinkylning som ger extra tillfällig kyla när du ska kyla in mycket mat vid storköp. Det finns även dynamisk kylning som fördelar temperaturen jämnt i hela kylen.

Håll temperaturen stabil

En viktig faktor till att maten i kylen inte förgås är att temperaturen håller sig på en stabil nivå. Det finns vissa saker du kan göra för att undvika att temperaturen stiger och sjunker. 

  • Undvik att öppna kylen för ofta och låt inte dörren förbli öppen när du håller på med annat.
  • Ställ aldrig in varm mat i kylen eftersom temperaturen då påverkas och ökar, något som kan skada övriga livsmedel.
  • Kolla då och då att kylskåpet inte är trasigt eller att du råkat stänga av det/sänkt temperaturen eller höjt den. Även skåpets omgivande temperatur spelar roll. 

Ditt kylskåp är tänkt för att fungera i omgivningstemperaturintervallerna som anges i standarderna, i enlighet med den klimatklass som anges i informationsetiketten. Vi rekommenderar inte att använda ditt kylskåp utom angivna temperatur-värdegränser när det gäller kylningseffektivitet.

Organisera hyllorna

Var noga med att ställa rätt mat på rätt plats i kylskåpet. Den mat som måste hållas mest kyld ska vara så långt ner som möjligt – detta eftersom kylen är kallast längst ner. Du bör heller inte pressa in mat så att luften knappt kan cirkulera därinne. Låt det vara lite luftigt mellan livsmedlen. Läs också vår guide om att organisera kylskåpet rätt här!

Cylindas kylskåp för dina behov

När du köper ett kylskåp från Cylinda har du ett brett urval av högkvalitativa produkter som passar dina behov. Våra kylskåp har dynamisk kylning för en jämnare temperaturfördelning. De tål även att öppnas och stängas mer än vanligt och håller din mat god och fräsch längre. 

Läs också vår guide om rätt temperatur i frysen.

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

 

 

Så kallt ska det vara i kylskåpet