Så rengör du mikrovågsugnen snabbt och effektivt

Mikrovågsugnen är en smart och praktisk uppfinning som har förenklat för många människor vid matlagning och uppvärmning. Med tiden tar dock mikron en del stryk och då och då är det viktigt att rengöra den. Bakterier samlas lätt i alla hörn och skrymslen, men med rätt rengöringsmetod blir mikron som ny igen.

Slarva inte med rengöring av mikrovågsugn

De som äger en mikrovågsugn vet att man ofta använder den på daglig basis. Gröt är enkelt att göra i mikron på morgonen, en kopp te eller O`boy värms upp på en minut och gårdagens rester blir dagens lunch. När vi inte använder ugnen, ja då är mikron vår bästa vän!

I och med att det går så snabbt att koka ihop något i en mikrougn så tänker du kanske inte på att det stänker från soppor eller att osten från pastarätten smälter och stelnar i något hörn. Med tiden blir din mikro en riktig bakteriemagnet som skulle behöva en rejäl omgång. Att slarva med rengöring av ugn, spis, kyl och frys och även mikrovågsugn kan göra så att den till slut går sönder eller att du blir sjuk. Titta noggrant i din mikro, kanske det är dags för den där rengöringen nu – det är faktiskt inte så svårt. Framför allt inte eftersom det faktiskt är mikron själv som gör det största jobbet när du drar igång den på full effekt under rengöringsmomentet. 

Så kan du rengöra mikron med citron

Citron är ett naturligt universalmedel som inte bara gör rent; den avger också en härlig doft. Dessutom är det ett av de billigaste knepen, inte bara för mikrovågsugnar men också för kylskåp och andra köksprylar. 

Gör så här: 

  • Pressa saften ur en eller två citroner i en skål som är säker i en mikrougn. (Du kan även lägga några citronskivor i skålen)
  • Ställ skålen i mikron och sätt på full effekt i någon minut.
  • Se till att det uppstår mycket ånga, gör det inte det kan du köra lite längre.
  • Rengör med hjälp av en trasa och torka sedan torrt.
  • Behövs det så upprepa metoden ytterligare tills det är rent. 

Använd mikrolock för att undvika skvätt

För att slippa rengöra mikron alltför ofta och för att undvika att maten skvätter upp för mycket på väggar och tak i ugnen, är det en bra idé att använda mikrolock. Locket kostar inte mycket men är guld värt för den som inte gillar att torka matrester.

Undvik skarpa och vassa föremål när du rengör mikrovågsugn

Vid rengöring av mikro bör du aldrig använda skrapor eller andra vassa eller skarpa föremål som kan orsaka repor. Undvik också frätande eller slipande rengöringsmedel. Dessa kan skada din mikrovågsugn som till slut gör så att till exempel glasluckan spricker. Var försiktig vid rengöring och använd helst rena trasor för ändamålet.

Mikrovågsugnar från Cylinda

Hos Cylinda kan du hitta en mikrovågsugn som funkar både funktionellt och designmässigt i de flesta kök. Vi har de enklaste varianterna för brådskande stunder i livet, och även mer avancerade modeller med grill- och bakfunktion när du vill imponera lite extra. Tänk dock på att en mer avancerad mikro kräver ännu mer rengöring, speciellt om du grillar och lagar mat i den. Läs alltid respektive produktbeskrivning och underhållstips så du vet vad du bör och inte bör göra. 

 

FAQ

Hur gör man rent mikron med citron?

Pressa en eller ett par citroner och lägg också gärna i några citronskivor i en mikrovågsugnssäker skål. Sätt på mikron på fullt ös i någon minut tills det bildas ånga från citronen som löser upp smutsen. Rengör med trasa och torka torrt. 

Hur få bort dålig lukt i mikron?

Även här är citron ett bra knep precis som den är fenomenal på att ta bort smuts och fett. Använd citron-metoden för rengöring så luktar mikron gott efteråt. Lite vinäger i en vattenskål en kort stund med mikron på full effekt gör också att mikron luktar gott efteråt. OBS! Tänk på att det inte får koka upp! 

Vad ska man göra när mikron luktar bränt?

Dåliga lukter i mikron går bort med ättika i en vattenskål. Ångan från vätskan i mikron gör att de dåliga lukterna absorberas. Ställ en skål med ättika och vatten i mikron och sätt på full effekt en kort stund, dock inte så att det kokar upp. Torka ur och torka torrt. Upprepa vid behov.

Läs också vår guide om hur du rengör din ugn.

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Så rengör du mikrovågsugnen snabbt och effektivt