Tvättmaskinens energiförbrukning

Har det blivit dags att investera i en ny tvättmaskin? En bra tvättmaskin underlättar verkligen vardagen, men det är inte bara bekvämligheten den erbjuder som är viktig när du ska köpa en ny. Genom att lägga lite extra tid på att se över maskinens energiförbrukning kan du göra stor skillnad både för vår miljö och din plånbok. Här går vi igenom allt om tvättmaskinens elförbrukning, vattenförbrukning och energiklassning för att hjälpa dig att fatta smarta beslut när det gäller att välja och använda din tvättmaskin.

 

Vilken energiklass ska man ha på sin tvättmaskin?

När du letar efter en ny tvättmaskin är det viktigt att förstå energiklassningen och vad den innebär. Energiklassen anger hur mycket el en tvättmaskin förbrukar, och det visas genom en skala som går från A till G, där A är mest energieffektiv och G minst effektiv. Om du vill minska din elförbrukning och spara pengar över tid är det en bra idé att välja en tvättmaskin med hög energiklass, alltså så nära energiklass A som möjligt.

Energi- och miljöetiketten på tvättmaskinen ger dig information om maskinens energiförbrukning och prestanda. Förutom energiklassen visar energidekalen också andra egenskaper hos maskinen, som den förväntade elförbrukningen per 100 tvättomgångar i kilowattimmar (kWh) och vattenförbrukningen per tvätt i liter. Du kan också hitta information om hur många kilo som ryms i maskinen per omgång samt vilken ljudnivå tvättmaskinen har. Genom att jämföra de här siffrorna mellan olika modeller kan du göra det mest ekonomiska och miljövänliga valet när du ska köpa ny tvättmaskin.

 

Hur mycket el drar en tvättmaskin?

Hur mycket el en tvättmaskin förbrukar beror på flera faktorer, till exempel energiklass, tvättprogrammets längd och vilken temperatur du tvättar i. Generellt sett använder en tvättmaskin mellan 0,3 kWh och 2 kWh per tvättcykel. Energieffektiva maskiner med hög energiklass förbrukar mindre el än mindre effektiva modeller. Dessutom kan kortare tvättprogram med lägre temperaturer hjälpa till att minska elförbrukningen.

 

Tvättmaskinens vattenförbrukning

Förutom elförbrukningen är tvättmaskinens vattenförbrukning viktig att ha koll på. Hur mycket vatten som används under varje tvättcykel kan variera stort beroende på tvättmaskinens modell och kapacitet. Äldre modeller använder ofta betydligt mer vatten än moderna, energieffektiva alternativ. Många av dagens vattensnåla tvättmaskiner har smarta funktioner som automatisk vägning av tvätten eller att de känner av hur mycket vatten olika material suger upp och reglerar vattenförbrukningen därefter, vilket inte bara är bra för miljön utan också kan minska din vattenräkning. Vissa modeller kan dock ha en hög energiklass men använda mer vatten än andra, så det kan vara bra att försöka hitta en balans mellan låg energi- och vattenförbrukning för att göra det mest miljövänliga och ekonomiska valet för dig.

 

Tips för att spara både el och vatten när du tvättar

  • Tvätta alltid fulla maskiner för att undvika onödig energi- och vattenförbrukning.
  • Använd lägre temperaturer när du tvättar, eftersom uppvärmning av vatten kräver mycket energi. Många moderna tvättmaskiner har särskilda program för kalltvätt som är effektiva vid lägre temperaturer.
  • Använd sparprogram eller eco-program som kräver mindre energi än de andra programmen.
  • Underhåll din tvättmaskin regelbundet genom att rengöra filtren och tätningarna. En maskin som underhålls regelbundet fungerar mer effektivt.
  • Generellt är det dyrast att tvätta på morgonen och eftermiddagen, beroende på vilket elavtal du har. Se över detta och planera eller tidsinställ tvätten för att komma billigt undan.
  • Frånluft- och kondenstorktumlare kan förbruka upp till tre gånger så mycket el som en tvättmaskin. Torktumla därför så lite som möjligt och försök att lufttorka tvätten om det är möjligt.
  • Sammanfattningsvis är tvättmaskinens energiförbrukning en viktig faktor att tänka på när du använder din tvättmaskin. Genom att välja en energieffektiv modell, se över din elförbrukning och använda energisnåla tvättprogram kan du spara både pengar och minska din påverkan på miljön

 

Köp din tvättmaskin hos Cylinda

Hos Cylinda kan du hitta en tvättmaskin som passar perfekt för ditt hem. Vi har barnsäkra tvättmaskiner med inbyggd barnspärr, kompakta tvättmaskiner som är idealiska om du bor ensam och rymliga tvättmaskiner som är perfekta för familjer. Alla våra maskiner är energieffektiva och är utrustade med program som skonsamt tar hand om dina kläder. Titta efter vilka funktioner som är viktigast och mest intressanta för dig. Läs också gärna vår guide om hur man avkalkar och rengör tvättmaskinen för att få både maskinen och dina kläder att hålla så länge som möjligt.OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Tvättmaskinens energiförbrukning