Vad fungerar på en induktionshäll

Alla kokkärl och stekpannor kan inte värmas upp och användas på en induktionshäll. Du kan endast använda magnetiska kokkärl och ibland dem av rostfritt stål. Undvik kokkärl av glas, koppar och aluminium. Kokkärlen ska ha ferromagnetiskt material som är avsett just för induktionshällar.

Induktionshällen har olika magnetiska spolar under varje platta. Detta gör att magnetfält bildas som värmer kastrullen som står på. Att ha en induktionshäll är ett mer miljövänligt val eftersom de värmer upp mer effektivt och förbrukar därför mindre. Värme tillförs nämligen enbart till kokkärlet.

Kolla om dina kokkärl fungerar

Om du inte riktigt vet om dina nuvarande kokkärl funkar på induktionshällen så kan du göra ett enkelt test. Lägg en magnet under kärlet och kolla om den fastnar. Gör den det kan du använda den. 

Ett annat tips är att titta på hällen när du placerar ett kokkärl på den.  Om ett kärl inte fungerar visas en symbol i displayen, alternativt stängs hällen av.

Vilka kastruller till induktionshäll?

Du kan använda flera olika material på en induktionshäll. Det viktiga är att de är av ferromagnetiskt material. 

Om ett kokkärl fungerar på en induktionshäll är det oftast märkt med en specifik symbol under eller har texten “induction”. Titta alltid efter den symbolen när du köper kastruller och stekpannor. 

Ibland kan det vara svårt att veta exakt vad som passar till hällen. Det har helt enkelt med botten att göra. Den måste vara magnetisk och även om du har en stålkastrull är det alltså inte säkert att den fungerar. Därför är magnettricket ett perfekt knep för att ta reda på det. Tänk också på att botten på kastrullerna måste vara platta för att fungera på induktionshällen.

Köptips när du ska skaffa kastruller till induktionshäll

Om du just installerat en induktionshäll så finns det tips du kan ta del av när du köper kastruller, stekpannor och grytor till induktionshäll.

Symboler för induktionshäll

Köp kastruller och stekpanna för induktionshäll som är märkta med en symbol som indikerar att de är anpassade för induktionshällar.

Stabila och platta

Köp stabila kokkärl med platta bottnar. Skeva bottnar som inte står plant tar inte del av värmen lika bra.

Anpassade i storlek

Välj kokkärl som är anpassningsbara till plattorna. Vissa induktionshällar har fasta magnetzoner och andra har flexibla. En grundregel är att bottnen är tjock och att den har en diameter som är lika stor som plattan, alternativt något större. Välj kastrull efter hur din häll fungerar.

Adapter för induktionshäll

Vad funkar egentligen på induktionshäll? Kan man använda äldre kokkärl? Ja, om du redan har gamla kokkärl som inte är anpassade för induktionshällar kan du till viss del använda adapter. Det ska dock till att nämnas att en adapter kan göra att uppvärmningen tar mer tid och att effekten försämras. 

Tänk även på att inte använda kastruller, grytor eller stekpannor med en mindre diameter än adaptern. Detta eftersom det kan bildas värme som går till spillo och inte överförs till kokkärlet. Istället kan både kokkärl och adapterskiva svärtas. Se till att adaptern, kokkärlet och plattan har samma diameter.

En induktionshäll funkar bättre om den är ren

Många föredrar de proffsiga och fina induktionshällarna men det gäller samtidigt att de ska hållas rena från fett och smuts för att fungera optimalt. Läs mer om rengöring av induktionshäll för att få tips om metoder och hjälpmedel. 

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Vad fungerar på en induktionshäll