Varför låter kylskåpet

Har du ibland undrat var det surrande, brummande eller klickande ljudet från kylskåpet kommer ifrån? Kylskåp kan ge ifrån sig olika ljud och de beror på olika saker. Tro inte att kylskåpsljud är ovanliga, nästan alla kylar ger ifrån sig driftljud av något slag. Det är helt normalt och vi berättar varför.

Normala och onormala ljud

Lägre ljud som ett distinkt vibrerande, susande eller liknande förekommer i stort sett i alla kylskåp men ljuden är som sagt i en lägre nivå. Ljuden bottnar i olika orsaker och funktioner: 

 • Kompressorn slås av och på vilket ofta orsakar ett litet klickljud.
 • Ett gurglande ljud som innebär att kylmedlet pumpas runt.
 • Susande ljud och vibrationer kan ha att göra med avfrostning och kylens rörsystem. 

Detta är helt normala ljud som varken stör eller är onormala. Om ditt kylskåp låter väldigt mycket kan det dock ha att göra med orsaker som du kan påverka själv. 

 • Kylen står ostadigt och därför kan cirkulationen komma i obalans.
 • Dörren till kylskåpet sluter inte tätt.
 • Kylen står nära väggen så att vibrationerna kommer i kontakt med väggen.
 • Det är stopp i kylskåpets avlopp.
 • Det kan ligga något kläm bakom kylen.

 

Se till att kylskåpet står rakt och stabilt på en plan yta, att det inte står för tätt mot en vägg och att avloppsröret inte är tilltäppt.  Tänk på att noggrant rengöra kylen då och då för att cirkulationen ska fungera och dräneringshålet är rent. Om ditt kylskåp är äldre kan det vara bra att tänka på att de nya modellerna blir allt mer energieffektiva och har smarta finesser som förenklar vardagen. 

Cylindas kylskåp håller otroligt hög kvalitet och kommer med allehanda funktioner som håller maten fräsch länge. Du hittar kylskåpen i olika färger, storlekar och inbyggda respektive fristående.

Kommer ljudet från kyl eller frys?

Om du har kyl och frys som sitter ihop kan det vara bra att kolla om ljudet kommer från kylen eller frysen. Öppna dörrarna och försök avgöra från vilken surrandet kommer ifrån. Är det frysen kan ljuden ha olika bakomliggande orsaker: 

 • Frysen kan stå ostadigt och behövs justeras mot golvet.
 • Dörren kan ha öppnats och stängts för mycket.
 • Frysens list är skadad och sluter inte tätt. 

Om du fortfarande är fundersam på något ljud som upplevs som onormalt kan det vara lämpligt att kontakta tekniker för råd om just det skåpets egenskaper.

 

Dammsug bakom kylskåpet då och då

Vid städning hemma är det ofta en del platser som lätt glöms bort. Bakom kylskåpet är en av dem. Se till att dammsuga upp allt damm och skräp som med tiden samlas bakom och under kylen. Annars kan dammet orsaka en kompressor som måste arbeta hårt och därmed låter mer. Dammsug ca 1-2 gånger om året. Glöm inte att först stänga av skåpen innan rengöringen.

 

Glöm inte rengöra ditt kylskåp

Att negligera en kyl gör att ljuden med tiden blir värre. Dessutom är det inte speciellt fräscht med ett smutsigt kylskåp. Gör en grovrengöring då och då och underhåll kylen med jämna mellanrum genom att torka av inuti och utanpå, släng gamla livsmedel  och tänk på att fördela livsmedel lite jämnt i skåpet så kommer fläktsystemet åt att cirkulera runt luften maximalt och man uppnår en jämnare temperatur i skåpet.

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Varför låter kylskåpet