Avkalka tvättmaskin – Så gör du

Precis som din tvätt måste rengöras måste även din tvättmaskin det ibland. Den behöver även avkalkas med jämna mellanrum. Med allt vatten och all smuts och fibrer som kommer från kläder bildas det med tiden kalkrester, eventuellt mögel och dålig lukt. Med rätt metoder och rätt medel blir din tvättmaskin lika fräsch som tvätten.

Några grundläggande tips och regler

Avkalka tvättmaskinen när den är tom, alltså gör det inte med kläder i trumman. Du kan även passa på att rengöra tvättmaskinen den samtidigt. Du kan utgå från att avkalka och rengöra din tvättmaskin grundligt ungefär två gånger om året. Är ditt vatten kalkrikt, det vill säga hårt, kan du avkalka tvättmaskinen fler gånger, låt säga fyra gånger om året. Du kan antingen köpa avkalkningsmedel för tvättmaskin eller använda de gamla knepen ättika och bikarbonat. 

Varför är det så viktigt att avkalka tvättmaskin?

Vitvaror som tvättmaskiner som kommer i kontakt med mycket vatten med kalk i utsätts för press på värmeelementet. När kalkavlagringar sätter sig fast på värmeelementet kommer det till slut sluta fungera eller arbeta mycket sämre än vanligt. Din maskin mår därför bra av regelbunden avkalkning om du bor i ett område med hårt vatten. Hur vattnet är i ditt område kan du kolla med kommunen eller med testremsor som mäter hårdhetsgraden.

Avkalka med avkalkningsmedel för tvättmaskin

Avkalkningsmedel finns att köpa ute i butikerna. Häll 1 dl i tvättmedelsfacket och kör en tom maskin på 90°C. Sedan är det klappat och klart! Vi skriver 1 dl men självklart är det viktigt att du kikar på doseringsinformationen på förpackningen där man brukar indikera hur mycket avkalkningsmedel som ska i. Glöm därefter inte rengöringen av de små delarna i maskinen såsom lister, lock och fack med mera. Till det kan du använda milt rengöringsmedel.

Avkalka med husmorsknepen ättika och bikarbonat

Ett miljövänligare sätt att avkalka tvättmaskinen på är att använda de traditionella knepen ättika och bikarbonat. Vissa anser att ättika inte är tillräckligt starkt då vattnet späder ut det så mycket, medan andra rekommenderar det. På Cylinda kan vi rekommendera ättika som första steg eftersom det faktiskt också är effektivt mot dålig lukt. 

Så här går du tillväga för att avkalka tvättmaskinen: 

  • Häll i 3 deciliter ättika i tvättmedelsfacket och kör en tom maskin på 90°C.
  • När programmet är färdigt låter du luckan stå öppen för att bli av med fukten.
  • Rengör gärna med ättika eller milt rengöringsmedel i facken och runt luckan med mera för att få bort smutsrester. 

Du kan även använda en blandning av ättika och bikarbonat när du rengör och avkalkar tvättmaskinen. 

  • Gör ett eget “tvättmedel” med 4 msk bikarbonat och 4 msk vatten som du blandar till en pasta.
  • Se till att tvättmedelsfacket är rent sedan innan, annars rengör du det med diskmedel eller mild såpa.
  • Häll i krämen och häll även i några deciliter ättika, cirka 3-4, i trumman på tvättmaskinen.
  • Kör ett program på 90°C med tom maskin.
  • När programmet är klart lämnar du locket öppet, men glöm inte att rengöra med tvättsvamp och milt rengöringsmedel runt lister och öppning samt andra delar och hörn och naturligtvis filtret där det samlas fibrer.

Kan alla tvättmaskiner avkalkas?

Ja, i grund och botten kan och bör alla tvättmaskiner avkalkas ibland och som sagt – lever du i områden med hårt vatten ska det göras oftare. De tvättmaskiner du hittar i Cylindas sortiment har noggranna manualer och råd som du bör följa. Avkalkningsmedel som används ska vara anpassade till just tvättmaskiner. Gå inte emot instruktioner eftersom det annars kan påverka garantin och funktionerna. 

Genom att förebygga en ofräsch tvättmaskin med kalk håller sig både maskinen och dina kläder sig längre och i bättre skick. Dessutom slipper du dåliga lukter från fack och avlopp som geggar igen. Mellan avkalkningarna kan du köra tomma maskiner på hög temperatur 90°C utan något medel annat än det vanliga vattnet och några ml tvättmedel för att döda bakterier som orsakar mögel och dåliga lukter. Tänk på att vanligt tvättmedel inte är så pass bakteriedödande och avkalkande att det räcker, men det ger en fräsch lukt i trumman.

Osäker på hur mycket tvättmedel du ska använda i tvättarna? Läs mer om hur mycket tvättmedel som ska användas här.

Läs vår guide om att avkalka diskmaskinen

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Avkalka tvättmaskin – Så gör du