Blåbärsfläckar – så får du bort dem

Blåbärsfläckar är mångas mardröm oavsett om de uppkommit efter en tur i skogen bland blåbärsriset eller efter att du spillt lite smaskig blåbärspaj eller sylt på dig. De etsar sig fast på kläderna och är otroligt svåra att få bort. Men misströsta inte för även blåbärsfläckarna har fiender, speciellt om du är snabb nog att ta itu med dem direkt. Läs mer i vår steg-för-steg guide om hur du förintar blåbärsfläckarna utan att få gråblåa skuggor kvar på dina favoritplagg.

Hur får man bort blåbärsfläckar på kläderna?

Småbarnsföräldrar vet hur tufft det är att handskas med blåbärsfläckar eftersom barn ofta är ute i bärskogen eller äter blåbärssylt till mellanmål. Vips så är de kladdiga fingrarna där och fläcken blir ett faktum. Blåbär är väldigt nyttiga men deras färgpigment sätter sig som berg i textilier och vägrar försvinna om du inte vet hur du ska ta itu med dem. 

För att få bort hela den färska blåbärsfläcken måste du vara kvick. Knepet är att direkt när du upptäcker fläcken skölja och gnugga så att den inte sätter sig i tyget för gott. En enkel blåbärsfläck är givetvis lättare att få bort än riktigt fläckade kläder. Dock går det att få bort även de tuffaste och ingrodda fläckarna med lite ansträngning och tålamod.

Steg 1. Kontrollera plagget och skrapa bort fläcken

Det första du måste göra är att kolla plaggets tvättråd så att det tål att tvättas. Då kan du börja med att skrapa bort fläcken försiktigt med en matkniv, lägga plagget i blöt och sedan tvätta i maskin i den temperatur plagget klarar av. 

Steg 2. Blötlägg i kallt vatten innan maskintvätt

Undvik att börja med att tvätta kläder med blåbärsfläckar i maskin. Om du har turen med dig försvinner de direkt men det kan också hända att de fastnar ännu mer och då får du ännu svårare att få bort dem. 

Gör så här: 

  • Vänd plagget ut och in. Då får du bort blåbärssaften och förhindrar fläcken från att fläcka ner ytterligare på baksidan.
  • Ta lite flytande tvättmedel och gnugga in fläcken med. Du kan även använda Vanish fläckborttagningsmedel.
  • Låt dra i kallt vatten mellan 15 – 30 minuter i en balja eller i handfatet. Efter det; skölj igen med rikligt med kallt vatten.

Steg 3. Tvätta kläderna i maskin

Nu är det dags att tvätta kläderna med blåbärsfläckar i maskin. Har blötläggningen redan fått bort den lilaröda färgen så bravo! Du ska dock tvätta det i maskin ändå och rör det sig om ett ljust klädesplagg kan du använda lite blekmedel  eller ättika.

Låt lufttorka

Efter maskintvätt bör du låta plagget lufttorka eftersom värme från torktumlare eller torkskåp kan göra så eventuella rester av fläcken kan sätta sig så hårt att du inte kan få bort dem efteråt.

Cylindas maskiner har anpassade fläckprogram

Flera av tvättmaskinerna du hittar hos Cylinda har fläckprogram som är anpassade efter vissa typer av fläckar. Det kan göra det enklare att få bukt med de envisa blåbärsfläckarna. Ställ in efter vald fläck som listas i de olika grupperna.

 

Punktbehandla blåbärsfläckar

Vissa textilier som är extra känsliga för tvätt och vatten går att punktbehandla för att få bort blåbärsfläckar. Doppa fläcken i vatten och gnugga försiktigt in flytande tvättmedel, diskmedel eller fläckborttagningsmedel. Vissa plagg kan kräva olika slags fläckborttagning beroende på vilket material de är gjorda av samt om det handlar om färgade eller vita plagg – men dessa ovanstående knep gäller överlag.

 

Få bort blåbärsfläckar från möbeltextilier och mattor

Spill kommer inte bara på kläderna, blåbärsfläckar kan sätta sig i möbler och mattor, ja till och med på trägolvet. Oavsett var den har rotat sig är det viktigt att du ser till att fläcken inte sprider sig ytterligare genom att börja gnugga allt vad det går i torrt tyg eller smeta ut fläcken med fingrarna. Ta en matkniv och ta bort det överflödiga och ta sedan en ren trasa och doppa i en blandning av ca tre deciliter vatten och en matsked diskmedel och badda på fläcken tills du ser att den börjar försvinna. 

Du kan sedan skölja med vitvinsvinäger eller lite ättika på möbeltyger, och en mix av vatten och ammoniak på mattor.  Som slutsteg dabbar du bort blandningen med rent vatten och en ny och ren trasa. Är blåbärsfläckarna envisa så får du upprepa proceduren.

Läs mer om att tvätta mattor

Läs också vår guide om att få bort fettfläckar på kläder

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Blåbärsfläckar – så får du bort dem