Tvätta din matta

Mjuka mattor är härliga och blir fina detaljer i inredningen, men efter en tid kan de börja lukta unket på grund av hår från husdjur eller få fläckar av skor och spill. Helt klart får de stå ut med mycket genom åren. Om du sköter om dina mattor håller de sig fina längre och dessutom blir det mer hygieniskt hemma. Läs våra tips på hur du tvättar dina mattor bäst och hur du underhåller dem.

Tvätta matta hemma eller på kemtvätt

Många kemtvättar tar in mattor på rengöring men ibland kan du bli besviken eftersom du tycker att mattan fortfarande inte är tillräckligt ren. Beroende på vilken matta det handlar om och vilket material den är gjord av kan du tvätta mattan hemma för hand eller i maskin, vilket generellt är bra att göra vartannat år.

Det finns matta och matta – kan du tvätta din hemma?

Olika mattor behöver rengöras mer eller mindre ofta. Har du en hallmatta eller altanmatta där folk ofta springer in med skor så måste den rengöras oftare än en sovrumsmatta eller en matta i ett gästrum. Mattor i kök eller under matbord får sig också en törn då och då med spill från mat och droppar från kaffekoppen. Kort sagt så går det bra att tvätta matta hemma men allt beror på hur stor den är och i vilket material den kommer i. 

  1. Tvätta mattor i maskin. Läs på skötselrådet på din matta om den går att tvätta i maskin eller inte. Ofta kan du tvätta bomullsmattor, enklare syntetmattor och trasmattor i vanlig tvättmaskin men om du gör det för ofta så kan de börja tappa formen eller börja repa sig. Har du en lite större matta kan du kolla om den går in i tvättstugans grovtvättmaskin som ofta finns tillgänglig i lägenhetsfastigheter. Om du kör korta program använd mindre tvättmedel eller en halv tablett om möjligt. Ibland så går det inte att tvätta mattor i en vanlig hushållsmaskin p.g.a att det blir obalans i tvättmaskinen och programmet avbryts så mitt i programmet. 
  1. Tvätta mattor för hand med rengöringsprodukter. Om din matta endast kan tvättas för hand så kan du göra det hemma i badkaret. Har du en stor trädgård kan du lägga ut en presenning på tomten och lägga ut mattan plant på den. Använd vanligt tvättmedel, diskmedel eller mattschampo samt borste så är det bara att hugga i. Börja med att dammsuga, gärna med borstmunstycke, och piska mattan först över en piskställning så får du bort överflödigt damm och smuts. Lägg i mattan i en balja eller ett badkar alternativt plant på presenning. Skrubba mattan ren från fläckar med vatten och rengöringsmedel som du blandar. 
  1. Skölj ordentligt efter handtvätt och torka i fiberriktningen. Oavsett om du tvättar matta i badkar eller utomhus så måste den sköljas helt ren från tvättmedel innan du börjar torka den. Om den tvättas utomhus så kan du hälla på hinkar med rent vatten eller använda trädgårdsslangen medan du lägger den i rent vatten i flera omgångar om du tvättar i balja eller badkar. Sist men inte minst gäller det att ta bort det överflödiga vattnet genom att till exempel använda en skrapa och dra i mattans fiberriktning för att få bort så mycket vatten som möjligt innan du lägger mattan på tork.

Så tar du bort enstaka fläckar

Om mattan har fått någon enstaka fläck behöver du inte tvätta hela mattan. Gå på enskilda fläckar och få mattan som ny igen. Ett tips som gör susen är att ta itu med fläcken omgående så är det mindre risk för att den sätter sig i mattfibrerna, torkar in och blir ännu svårare att få bort. Det här gäller framför allt rödvin, kaffe och juice som dessutom kan börja lukta ganska fort. 

Tips! Om fläckarna uppstod genom att du till exempel spiller blåbärssylt eller något klibbigt på mattan; skrapa först bort överflödet med matkniv så fläcken inte sprider ut sig.

Diskmedelsmetoden gör susen på många fläckar

Diskmedelsmetoden är så enkel som den verkar. Den består av att du tar några droppar diskmedel och varmt vatten i ett glas och doppar en trasa i det för att sedan badda på fläcken. Gnugga inte, då kan du sprida fläcken och dessutom orsaka skada på matten. Tryck på fläcken flera gånger och låt det sedan vara i en kvart innan du tar ytterligare en trasa för att torka ytan. 

Slutligen blandar du 1 msk ättika i 1 dl vatten och gör om samma procedur med en vit trasa för att sedan torka rent med en ny och ren trasa. Ättikan drar åt sig eventuella rester av diskmedlet i mattan från den första rengöringen. Den här proceduren är viktig eftersom diskmedel i mattan annars kan göra så mer smuts fastnar.

Viktigt att torka mattan helt och fullt

Oavsett om du bara punktbehandlat fläckar eller tvättat mattan helt ren är det viktigt att den är helt torr på båda sidorna innan du lägger tillbaka den igen eller ställer något på den. Annars kan det uppstå mögel eller unken lukt som inte är särskilt trevligt.

Läs vår guide om vad man kan tvätta i tvättmaskinen

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Tvätta din matta