Hur mycket tvättmedel ska man använda

Hur mycket tvättmedel behövs egentligen för att tvätten ska bli ren? Och vad gäller för en full och en halvfull maskin? Frågorna hopar sig. Varken för lite eller för mycket tvättmedel är bra när du tvättar kläder i maskin. För mycket kan orsaka mögel och allergier och för lite gör inte tvätten tillräckligt ren. Vi tipsar om hur mycket tvättmedel du ska använda, vilket fack det ska in i och vad som gäller för flytande respektive pulvertvättmedel.

Följ instruktionerna på tvättmedelspaketet

Vanligtvis står det alltid instruktioner på tvättmedelsförpackningen om hur mycket tvättmedel som behövs. En tumregel är att ju mer tvätt du slänger i maskinen desto mer tvättmedel behöver du. Men doseringen avgörs också av följande faktorer: 

  • Tvättens vikt. Väg gärna den torra tvätten i förväg, t.ex. genom att stå på en personvåg med och utan tvättkorg. Det är svårt att veta hur mycket tvätt som går in i maskinen. Trumman ser full ut redan vid 3-4 kg när den kanske rymmer 8 kg. Kolla på tvättmedelsförpackningen hur mycket tvättmedel som ska doseras per kg torra kläder. 
  • Hur smutsig tvätten är. Om din tvätt inte är full av fläckar så behöver du normalt inte förbehandla den först. Om det däremot gäller nedsmutsade hantverkskläder eller barnkläder med svåra fläckar kan du behöva använda fläckborttagningsmedel först eller lägga plaggen i varmt tvålvatten för att lösa upp fläcken innan tvätt. 
  • Vattnets hårdhetsgrad påverkar tvättmedlet. Olika vatten har olika hårdhetsgrad. Ett mjukt vatten har inte lika mycket kalk i sig som ett hårt vatten. Använd helst tvättmedel för mjukt respektive hårt vatten. För att ta reda på hårdhetsgraden finns det testremsor som mäter vattnet. 80% av vattnet i Sverige är mjukt men om du är osäker kan du kolla upp det med kommunen. De flesta kommuner i Sverige har mjukt vatten i kranarna.

 

Dosering av flytande respektive pulvertvättmedel

Flytande tvättmedel är rätt enkelt att dosera, vanligtvis använder du bara korken och häller i medlet i tvättmedelsfacket. För normalt smutsad tvätt i medelhårt vatten behövs cirka 35 ml flytande tvättmedel, men kolla alltid dosering av tvättmedel på flaskan. 

Det är alltid bättre både för kläderna och miljön att använda så lite tvättmedel som möjligt men ändå tillräckligt för att du ska få rena och fräscha kläder. Ca 100 ml för en full maskin som oftast inte väger mer än 4 kg. Lite mer om du har hårt vatten i kranen. Känn dig för om kläderna är ordentligt smutsiga. Hellre två tvättar istället för att överdosera tvättmedel som ändå inte kommer användas under tvättprocessen, utan bara spolas ut i avloppet. 

Tvättmedelsförpackningarna brukar indikera tvättmedel dosering både för fulla och halvfulla maskiner. Pulvertvättmedel har ibland en liten skopa som medföljer och med den kan du dosera rätt mängd. Finns där ingen dosa får du mäta med vanligt decilitermått istället.

Häll i tvättmedlet i rätt fack

I en tvättmaskin finns det flera olika fack med olika symboler. Vi reder ut vad symbolerna innebär: 

  • I-symbolen är symbolen för förtvätt
  • II-symbolen är själva tvättmedelsfacket där du häller i flytande tvättmedel eller pulvertvättmedel (se bruksanvisningarna på respektive maskin)
  • *-symbolen är symbolen för sköljmedel 

Vissa flytande tvättmedel kan istället doseras i en tvättboll som du ställer in direkt i trumman. Även tvättkapslar och tabeller läggs normalt längst in i trumman innan du sätter igång tvättprogrammet. Men överlag ska du dosera vanligt tvättmedel i pulverform i  tvättmedelsfacket och inte hälla medel direkt i trumman.

Enkel hantering med Cylindas tvättmaskiner

Cylindas tvättmaskiner finns både som toppmatade och frontmatade maskiner med mängder av bra tvättprogram. Tvättar du mer till en större familj behöver du i regel en maskin som rymmer fler kg tvätt än om du lever i ett singelhushåll. Vi har även riktigt tystgående maskiner. 

Frågor och svar: 

Hur mycket tvättmedel behövs pulver?

Väg gärna din tvätt i förväg och följ alltid rekommendationerna på tvättmedelsförpackningarna. 

Hur mycket tvättmedel behövs flytande?

Kika alltid på förpackningen hur mycket tvättmedel som ska doseras enligt rekommendationerna.

Läs mer hur man tvättar träningskläder

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Hur mycket tvättmedel ska man använda