Tvätta träningskläder

Träningskläder som luktar svett och unket är varken fräscht för dig att träna i eller för andra på gymmet som tränar runt omkring dig. Det finns en del tips angående att tvätta illaluktande träningskläder, tips som faktiskt inte gäller för vanliga kläder. Tvättar du rätt kan dina gymkläder kännas som nya igen.

Varför luktar träningskläder?

Eftersom träningskläder oftast är tillverkade i syntetiska material som polyester och elastan så måste du vara försiktig när du tvättar de trots att du svettas mycket. Materialen är kända för att vara vattenavvisande och transportera bort fukt men tyvärr stannar en del svett och bakterier kvar i tygets fibrer. Så småningom orsakar det en lukt som liksom sätter sig i kläderna även om du tvättar dem. Den lukten tror många går bort ju mer man tvättar kläderna men så är faktiskt inte fallet. Det gäller att tvätta på rätt sätt.

Tvätta illaluktande träningskläder och få bort lukten

Följ råden nedanför så håller dina träningskläder längre. 

  • Tvätta i låga temperaturer. Tvätta träningskläder i en temperatur på 30°C och med hälften så mycket tvättmedel som om du hade tvättat vanliga kläder. För varmt vatten och för mycket tvättmedel gör att syntetiska material förlorar de funktionella egenskaperna. Dock kanske inte alla bakterier dör vid lägre temperatur, så någon gång ibland kan du tvätta i 60°C eller lägga plaggen i ättika innan tvätt. Undvik också att torktumla träningsplagg på grund av värmen. Låt dem lufttorka istället. 
  • Lufttorka träningskläder istället för torktumla. Precis som vi var inne på i den övre punkten så ska man alltså inte torktumla träningskläder. Värmen försämrar träningsplaggets egenskaper som elasticitet och så vidare. 
  • Undvik sköljmedel på träningskläder. Med sköljmedel tas de tekniska egenskaperna bort ur syntetiska träningskläder såsom just att kunna transportera bort svett och fukt. Resultatet blir att både tvätt- och sköljmedel fastnar i fibrerna och bidrar till ännu sämre lukt, eftersom det ger samma konsekvenser. 
  • Lufttorka träningskläder innan du tvättar dem. När du har tränat är det lätt att du slänger ner dina träningskläder direkt i tvättkorgen. Det är ingen bra idé. Här är det rena himmelriket för bakterierna att frodas och växa och i och med det så bildas det mer lukt som tränger in i plagget och rotar sig. Ett tips är att låta plaggen lufttorka i solen innan du tvättar dem. Tänk också på att vända dem ut och in.

Ättika och bikarbonat kan dämpa lukten

Har du testat det mesta och får fortfarande tampas med illaluktande träningskläder? Prova att tvätta träningskläderna med ättikssprit eller bikarbonat. Ättika dödar bakterier och bikarbonat neutraliserar PH-värdet som gör kläderna sura. 

Tvätta med ättika

  • Lägg träningskläderna i kallt vatten i en balja och häll i en halv dl ättika. Låt plaggen ligga i badet i 20 minuter.
  • Maskintvätta dem sedan i 30°C och låt plaggen lufttorka. 

Tvätta med bikarbonat

  • Blanda tvättmedel med cirka 1/2 dl bikarbonat och tvätta dina träningskläder i 30°C i maskin.

 Ett annat tips är att prova att tvätta dina träningskläder med tvättmedel specialanpassat för sportplagg.

Hur ofta tvätta träningskläder?

Om du tränar ofta ska du helst också tvätta dina träningskläder efter varje sportpass. Annars blir det en otrevlig upplevelse för din omgivning och även din hud kan irriteras av gamla bakterier som inte tvättats ur. Lukten kan också sätta sig i fibrerna ännu snabbare om du inte tvättar efter varje gång, speciellt om du svettats mycket. Låt aldrig använda träningsplagg ligga kvar i gymväskan! Låt dem lufttorka i solen och släng sedan genast in dem i maskinen på lägre värme och med mindre tvättmedel.

Kan man tvätta träningskläder med vanliga kläder?

Undvik att tvätta träningskläder med vanliga kläder. Om du gör det kan funktionsmaterialet brytas ned lättare och dessutom kan fibrerna täppas igen. Ta för vana att tvätta dem enskilt men tänk på att vissa träningsplagg ska handtvättas till viss del, såsom sport bh:ar. 

Tvätta sport bh 

  • Ta ut inläggen och handtvätta dem, annars riskerar bh:n att bli knölig.
  • Tvätta gärna en sport bh i tvättpåse.

Tvätta dina funktionskläder i Cylindas tvättmaskiner

Våra tvättmaskiner kommer med flera program och tillval och är energisnåla. Tvätta dina träningskläder på rätt sätt och få dem att hålla längre. Är ni många som tränar i familjen, välj en tvättmaskin som har en större trumma där all tvätt går i. Läs mer i vår Tvättmaskinsguide.

Vet du vad tvättsymbolerna betyder?

Läs mer om att tvätta jeans

Läs mer om att tvätta skor i tvättmaskinen

Läs mer om att tvätta dunjacka

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Tvätta träningskläder