Organisera kylskåpet rätt

Låt det inte bli kaos i kylskåpet. Att organisera kylskåp innebär att du har en bättre överblick för vad du har och inte har i matväg. Du undviker svinn och dåliga lukter på grund av gammal mat som ruttnat eller gått över tidsdatumet. 

Hur organisera kylskåp? Börja alltid med att se över vad du har i kylen. En del tenderar att samla på sig allt mellan himmel och jord och sedan glömma bort att de redan har en annan eller samma variant av en vara någonstans. Oavsett om du är en person som har mycket mat i kylen, eller om du bara har några få livsmedel är organisation A och O.

Vad måste stå och inte stå i kylen?

Är ditt kylskåp överfullt av grönsaker, rotfrukter, kladdiga syltburkar och en mängd olika såser eller dressingar? Vissa av varorna måste stå i kylen medan andra faktiskt klarar sig bättre i rumstemperatur. 

Livsmedel som inte bör stå i kylen:

  • Oöppnade såser, ketchup och syltburkar
  • Tomater, gurka och lök
  • Potatis
  • Örter och färska kryddor som basilika
  • Bananer
  • Bröd

Det mesta i matväg kan du förvara i en kyl men ovan nämnda varor kan bli både dåliga och förlora konsistens och smak om du förvarar dem i kylskåpet. Ta bort dem och spara mer plats 

Släng det du inte behöver

Gammal och utgången mat, mat du inte längre vill äta eller saker som kanske inte ens ska förvaras i ett kylskåp – allt det bör du slänga eller ställa på annan plats och det rör sig om det sistnämnda.

Gör rent i kylskåpet

Innan du ens börjar justera hyllor eller lägger in förvaringslådor och liknande, bör du rengöra hela kylen från kladd och skräp. Ta en fuktig trasa med diskmedel och gno in och gnugga både på kylväggar, tak och i fack. Det går även bra att lägga in lite citron så att det blir en fräsch doft. Torka rent.

Gör plats i kylen – Hyllor, fack och lådor

När rengöringen är klar är det dags att börja med förvaringen. Alla livsmedel och varor ska vara lätta att hitta och passa ihop. Vanligtvis kan du justera och ändra på hyllorna så att de olika hyllplanen anpassas efter vad du har och hur du vill ha det i kylen. På det här sättet kan du också gruppera olika matvaror som passar tillsammans så att du lättare hittar när du öppnar kylen. Såser för sig, grönsaker för sig och burkar för sig. Förslut förpackningar och lådor för att motverka kladd och dålig lukt. 

Ett annat tips är att förvara rester i matlådor av glas snarare än plast. Då ser du vilka rester det rör sig om och glömmer inte bort att äta upp dem.  Du kan även göra en låda med enbart frukostmat – då är det bara att öppna lådan när du är sömnig på morgonen, och ta för dig av vad som finns.

Läs vår guide om hur du får bort dålig lukt i kylen, om det är så att det redan börjat lukta.

Välj ett praktiskt kylskåp från Cylinda

Oavsett hur stort du bor eller vilka behov du har är ett kylskåp från Cylinda lösningen. Köp ett mindre kylskåp och organisera det för singelhushållet eller ett familjevänligt kylskåp med alla slags fack och möjligheter. Produkterna håller hög kvalitet och har dessutom dynamisk kylning för längre hållbarhet, och LED-belysning så att du lättare ser vad du har. 

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips. 

Organisera kylskåpet rätt