Så rengör du din ugn

Många tycker det är tråkigt att rengöra ugnen men med rätt tips kan du rengöra ugnen snabbt och smärtfritt. En ren ugn är dessutom riktigt trevlig att använda och ger godare mat. Läs mer om våra husmorstips för att rengöra ugn.

Om du inte tar itu med din ugnsrengöring kommer ugnen bara bli ännu smutsigare och illaluktande. Om du gör ren den relativt ofta, torkar av fett och matrester och använder en bra ugnsrengöring, slipper du den där jobbiga grovrengöringen.

Husmorstips för att rengöra ugn

Såpa, ättika och bakpulver kan göra ugnsrengöringen betydligt enklare. Alla är naturliga och ger ett bra resultat. 

  • Ättika. Ånga med ättika genom att ställa en värmetålig skål med ättika 24% i mitten av ugnen. Sätt på ugnen på 50 grader och låt det ånga i 1,5 timme. Låt det svalna och rengör ytterligare med såpa eller rengöringsmedel. Denna huskur går också ut på att ta bort otäcka lukter i ugnen.
  • Bakpulver eller bikarbonat. Gör en pasta med bakpulver och vatten och smeta på ugnens alla delar. Ta av galler och plåtar och gnid även in dem separat. Låt medlet verka i ca 12 timmar. Spraya gärna med vinäger i ugnen ovanpå medlet och låt verka ett tag. Torka bort med våt trasa och lite såpa.
  • Såpa eller ugnsrengöring. Gnid in ugnen med såpa. Sätt ugnen på 100 grader och låt det värma en kvart. Låt svalna. Gnugga sedan bort smutsen och det som är fastbränt med en svamp och lite vatten. 

Undvik att använda frätande och slipande rengöringsmedel när du ska rengöra din ugn. Du ska heller inte använda stålull eller repande tvättsvampar som kan bilda repor och fula rispor i ugnen. Det är viktigt att du läser på om rengöringstips för just din ugn så att du inte gör några misstag.

Ugnsgaller och plåtar

Just ugnsgaller och plåtar kan vara extra svåra att få rena. Om smuts bränt fast kan du blanda några matskedar bakpulver med lite vatten och smeta ut på gallret (låt medlet verka i 10-12 timmar). En annan metod är att använda såpa och gnugga in galler och plåtar, låt det stå i ca 100 graders varm ugn i 10-15 minuter så lossnar smutsen lättare. Rengör med våt trasa eller svamp. 

Självrengöring med pyrolysfunktion

För att undvika tuffa rengöringsmoment och lortiga ugnar är det optimala valet att skaffa dig en ugn med självrengörande pyrolysfunktion. Det du gör är helt enkelt att dra igång pyrolysprogrammet så att ugnen värms upp till 500 grader och på så sätt rengör sig själv. När ugnen har svalnat igen torkar du bara ur eller borstar bort det som är kvar. 

Under de självrengörande programmen blir ugnen väldigt varm och ska absolut inte öppnas. Därför är ugnen utrustad med en speciell låsfunktion och ett kylningsprogram som sätter igång strax efteråt.

Katalytisk rengöring

En annan funktion som vissa ugnar har är katalytisk rengöring med fettabsorberande paneler. Det är en självrengörande process där du inte behöver trycka på någon knapp. Panelerna fångar upp fett och smuts och när programmet är klart rengör du och torkar ur snabbt med en fuktig trasa. Under katalytisk rengöring är ugnen ca 200 grader varm. 

Det är bra att veta att trots att du har en ugn med självrengörande funktioner måste du ta till händerna för att göra det där sista eller torka ur. smutsen som bildats. All ugnsrengöring kräver således lite manuell uppbackning.  

Rengöring av vitvaror

Läs vår guide om att rengöra vitvaror i rostfritt stål

Läs mer om hur du rengör din mikrovågsugn

Läs mer om hur du också rengör din köksfläkt

Läs mer om hur du rengör din keramik- och induktionshäll

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Så rengör du din ugn