Så rengör du keramik- och induktionshällen

En induktionshäll rengörs inte som en vanlig spis. Dock är den vanligtvis lättare att hålla fri från smuts – om du rengör den på rätt sätt. Låt dig inte luras av den blanka, släta ytan som många bara torkar av. Det krävs lite mer än så för att rengöra induktionshällen.

Det är lätt hänt att matrester, fett och såser spiller över på induktionshällen och fastnar och gror in sig. Resultatet blir efter ett tag att hällen har fula avtryck och ingrodda fläckar. Gör man inte rent den på en gång är det lätt att det blir ännu krångligare att få rent till slut.

Hjälpmedel för rengöring av keramik- och induktionshäll

Använd inte för skarpa och vassa hjälpmedel och verktyg när du ska ta uti med smutsen på exempelvis keramikhällen. Då repar du den lätt och gör den ännu fulare. Den fungerar även sämre med repad yta. Ju mer du väntar med att rengöra hällen desto svårare blir det och ju mer måste du förmodligen ta i.

Hemmamedel med ättika och bakpulver

Du kan själv enkelt och smidigt blanda till ditt eget rengöringsmedel för spishällen om du inte vill köpa färdigt i butik. Så här gör du: 

  • Blanda 1 dl ättika och ett par matskedar bakpulver
  • Spraya på en sval induktionshäll och låt det verka några timmar
  • Torka av med trasa eller använd en skrapa först 

Du kan även sprida ut bakpulver på hela hällen. Torka då först med fuktig trasa så att spishällen blir fuktig, sprid ut bakpulver överallt och häll försiktigt lite kokande vatten över hela hällen med bakpulvret. Var beredd på att det kommer pysa en del. Låt blandningen dra över natt eller några timmar. Torka sedan rent med trasa och upptäck hur smutsen har löst upp sig.

Skrapa för induktions- och keramikhäll

Använd en skrapa som är avsedd just för spishällar. Den riskerar inte att skada hällen. Spraya först på en lösning med lite ättika och bakpulver som får verka några timmar eller över natt. Skrapa sedan bort smutsen och torka av med fuktig trasa eller helst en microfiberduk. Att rengöra induktionshällen med skrapa och lösningsmedel är det bästa tillvägagångssättet mot en riktigt lortig häll.

Läs också vår guide om skillnaden mellan glaskeramikhäll och induktionshäll

Färdig hällrengöring

I butiker kan du köpa färdiga produkter som är avsedda att rengöra keramik- och induktionshällar. Flera av dem kommer även i härliga dofter som sprider trevnad i köket. Vissa medel sprayas på och torkas sedan av medan andra måste gnuggas in och låta verka lite för att ge den där blanka ytan och proffsiga intrycket.

Saker att undvika vid rengöring

Undvik alltid stålull och den grova sidan av tvättsvampen för att rengöra hällen. Då bildas repor lätt och som sitter i. Vissa förespråkar nät som kommer när du till exempel köper citroner. Dock ska du även vara försiktig med detta.

Rengör efter varje användning

Ta för vana att underhålla din keramik- eller induktionshäll efter varje gång du använt den. Du behöver inte göra en grovrengöring men spraya på lite ättika/bakpulver-lösning och torka av. Då slipper du också bekymret att åstadkomma våldsamt slitage vid senare skede när du gnider och gnor för att du negligerat din häll så pass länge.

Några andra skötselråd

Tänk på hur du lagar mat på en spishäll. Visst är det svårt att kontrollera att såsen inte kokar över eller att fettet inte ploppar upp när du steker. Ha lock på när du kokar upp vatten och såser och använd gärna ett stänklock vid stekning. 

Rengöring av vitvaror

Läs vår guide om att rengöra vitvaror i rostfritt stål

Lör vår guide om att rengöra köksfläkten

Läs mer om hur du rengör din mikrovågsugn

Läs mer om vad som funkar på induktionshäll

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

 

Så rengör du keramik- och induktionshällen