Så torktumlar du dina lakan och handdukar fina

Det finns inget skönare än att gå och lägga sig i rena, krispiga och släta lakan. Att däremot mötas av lakan som liknat ett hopknycklat godispapper gör upplevelsen mindre mysig. Med några enkla knep kan du gå och lägga dig i släta lakan utan att behöva ta upp tid för mangling och strykning.

Tvätta och torka “luftigt”

Du kanske inte alls tänker på detta men att tvätta lakan med alltför mycket tvätt gör det skrynkligare. Detsamma gäller under tumlingen. Både större lakan och dra på-lakan måste tvättas och torkas luftigt. Är det för mycket tvätt samtidigt är det lätt att det trasslar in sig i varandra. Tvätta hellre flera gånger om du har mycket på en gång.

Skaka lakanen efter tvätt

Ett bra tips innan du slänger in sängkläder i torktumlaren är att skaka dem innan. Då tar du bort de värsta skrynklorna. Är ni två kan ni hjälpas åt så går det lättare, speciellt med stora lakan.

Övertorka inte lakan

Om du kör på för hett och för lång tid kan dina lakan övertorka vilket kan skada fibrerna. Då är det bättre att välja en lägre temperatur i torktumlaren och låta torktumlaren stanna av när lakanen känns torra. Det kan vara bättre än att bara välja en viss tid eftersom lakanen kan vara torra långt innan tiden är slut.

Torktumla handdukar

Många upplever att torktumlade handdukar känns mjukare än om man skulle lufttorka dem utomhus, eftersom de då kan kännas lite sträva och stela. Ta för vana att inte torktumla finare handdukar av till exempel egyptisk bomull, utan låt dem lufttorka istället.

Torktumla täcke – att tänka på

Varför måste man torktumla täcken? Jo därför att det är själva snurrandet som gör att täcket bevarar sin fluffighet. Dessutom bör du lägga in några tennisbollar eller torkbollar som fluffar till det ytterligare. När det gäller duntäcken bör du definitivt torktumla det; hänger du upp det för att lufttorka kommer dunen att klumpa ihop sig och täcket blir mer eller mindre förstört. Så här torktumlar du ditt täcke och får det sådär fluffigt mjukt igen. 

  • Efter tvätt, skaka täcket innan du lägger in det i torktumlaren
  • Lägg i 3–4 tennisbollar som hjälper till att puffa till täcket under torktiden
  • Torktumla på svag värme!
  • Vid varje 15 – 20:e minut, ta ut täcket och puffa till det för hand för att förhindra klumpar ännu mer
  • När du torktumlat klart det, häng upp det för att lufta det
  • Se till att täcket är helt torrt överallt och på bägge sidor innan du bäddar med det igen 

Tänk också på att vädra täcket regelbundet genom att hänga ut och skaka det då och då. Då håller du det fräscht mellan tvättarna och bevarar dess fyllighet bättre.

Att torktumla täcke tar tid

Var beredd på att det kan ta ganska lång tid att få ett duntäcke torrt. Avsätt tid för både tvätt och tumling under en dag då du är ledig. Boka en längre tid i tvättstugan om du inte har torktumlare hemma. 

Läs också vår guide om att tvätta kuddar och täcken.

Torktumlare från Cylinda

Samtliga av Cylindas torktumlare har automatiska program och kan själva känna av hur länge tvätten ska torkas. Det gör att du slipper övertorka lakan och handdukar samtidigt som det drar ner på energianvändningen. Om du vill torktumla täcken och kuddar bör du skaffa en lite större torktumlare. Är du intresserad av andra olika funktioner som en extra tystgående torktumlare eller tumlare med belysning i trumman, finns en stor valfrihet i vårt sortiment. Läs i vår guide så får du fler tips.

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Så torktumlar du dina lakan och handdukar fina