Tvätta kuddar och täcke

Eftersom vi tillbringar en tredjedel av våra liv i sängen så är det viktigt med rätt skötsel av kuddar och täcken. Då vi svettas och andas samt att sängen får besök av kvalster varje dag så är det viktigt att både lufta och tvätta kuddar och täcken med jämna mellanrum. Då bibehålls även kvaliteten och isoleringsförmågan vilket resulterar i att du får en bättre nattsömn.

Så tvättar du dina kuddar

Många undviker att tvätta sina dunkuddar och duntäcken eftersom de är rädda för att dunet förstörs. Det är dock enklare att tvätta kuddar och täcken än vad du kunnat tro. Det är bra om du planerar tvätten eftersom det tar många timmar att tvätta och torka det. Gör det därför under en dag när du har gott om tid. Tvätta kuddar och täcke var för sig och börja med att kontrollera så att det inte finns några gömda hål i sömmar och liknande.

Tvätta i minst 60°C

För att kvalster ska dö måste du tvätta täcke och kuddar i minst 60°C. Det är vid den temperaturen de kolar vippen och dina täcken blir rejält rena.

Använd tvättmaskin som tar minst 7 kg

Du kan inte knöla in ett stort duntäcke i en liten tvättmaskin, maskinen måste kunna ta minst 7 kg för ett täcke och 5 kg för kuddar. Detsamma gäller för torktumlaren.

Välj ett anpassat tvättmedel

När du tvättar täcke och kuddar bör du välja ett enzymfritt tvättmedel. I vanliga tvättmedel kan enzymerna ta bort det naturliga fettet från fjädrar och dun som hjälper till att hålla värmen. 

OBS! Använd aldrig sköljmedel, det klumpar ihop dunen. 

Läs vår guide om hur mycket tvättmedel du ska använda här.

Tvätta tyngdtäcke

Sover du med tyngdtäcke? Ett tyngdtäcke kan förbättra sömnen och dämpa stress och orostankar under natten. Tyngderna inuti täcket fungerar lite som en massage eftersom det ger ett skönt tryck mot kroppen när du sover. 

Tyngdtäcke kan tvättas i vanlig tvättmaskin i 60°C och centrifugeras milt. Det får också torktumlas men ska inte strykas. Efter tvätt är det viktigt att du sträcker ut täcket så det får torka platt eller hängande.

Hur ofta ska man tvätta sina kuddar och täcke?

En bra riktlinje för hur ofta man ska tvätta sina kuddar och täcken är minst en gång om året och som mest fyra gånger om året. Sätt det i system att tvätta två gånger varje år så undviker du onödigt slitage samtidigt som du håller täcken och kuddar rena och fräscha.

Att lämna in täcke och kuddar på kemtvätt

Om du inte har tvättmaskin själv eller om du helt enkelt föredrar att anlita proffshjälp kan du lämna in täcke och kuddar på kemtvätt. Detta kan till exempel vara en bra idé om du har ejderdunstäcke eller täcke med silke i, som är extra känsliga. Kolla alltid tvättanvisningarna för att få råd.

Torka täcken och kuddar

Det är viktigt att torktumla täcken och kuddar efter tvätt, framför allt om de har dun i sig men även produkter med fiberfyllning. 

  • Använd gärna 3–4 tennisbollar under tumlingen så behåller täcket och kudden sin fluffighet.
  • Stoppa torktumlaren var 15–20:e minut under torktiden och skaka täcket en aning så att dunen fördelar sig bättre. 

OBS! Det är viktigt att täcket och kudden är helt torra innan du börjar använda dem igen. Annars riskerar dunen att klumpa ihop sig inuti och det kan mögla. Lufta en stund efter torkning så känns det riktigt fräscht och torrt sedan.

Tvätta skum- och latexkuddar

Skumkuddar ska inte tvättas. Istället kan du ta bort fodralet och torka av skummet eller latexen med en ren och våt trasa. Torka torrt med ny och torr trasa. Latexkuddar går att maskintvättas och centrifugeras på max 1000 varv/minut, det vill säga på lättare centrifugering. Torktumla kudden med fodralet på.      

När är det dags att byta kuddar och täcke?

När du ska köpa nytt täcke och nya kuddar är lite upp till dig men om de utsätts för normalt slitage så brukar 5 – 10 år vara en bra riktlinje. Det kan vara dags att byta ut dem när du upptäcker hål i sömmar och tyg, när tyget börjar gulna eller när täcke och kudde har klumpar i sig som inte försvinner. Om du svettas mycket under natten kan det också vara värt att byta lite oftare.

Tvätta ditt täcke och dina kuddar i Cylindas tvättmaskiner

Tvätta dina kuddar och ditt täcke rent i Cylindas tvättmaskiner och torka dem torra i en av våra torktumlare. Du kan lätt välja mellan olika program och tillvalsknappar för att tvätta och torka dina kuddar och täcken på bästa sätt. Kika i vår guide om tvättmaskiner för att få en bättre idé om du är i färd med att köpa ny tvättmaskin.

Läs vår guide om vad man kan tvätta i tvättmaskinen

Vet du vad tvättsymbolerna betyder?

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Tvätta kuddar och täcke