Så tvättar du ull

Att tvätta ull kan bli huvudbry men gör du det rätt kommer dina kära och ofta dyra ullplagg att hålla sig mjuka och fina länge, utan att krympa eller få fula noppor. Tvätta ull i maskin eller för hand på rätt sätt och i rätt temperatur med våra råd och tips. 

Underbara ull! Ullplagg oavsett om det är merinoull, vikunja eller alpacka så är det ju så skönt mot kroppen. Och ett riktigt funktionellt naturmaterial eftersom ull transporterar bort fukt snabbt och håller oss torra. De andra fantastiska egenskaperna ull har är icke-brandfarligt och mögelbeständigt. Men – ull kräver också rätt rengöring även om det faktiskt också renar sig själv till viss del, och hur man tvättar ull rätt kan vara lite klurigt. Låt oss guida dig här!

 

Tvätta ull i maskin

Visst går det att tvätta ull i maskin men här måste du välja program med omsorg. Tvätta ull i en temperatur avsedd för fintvätt som ull och siden. De flesta tvättmaskiner har ett speciellt ullprogram som är avsett just för ullplagg. Ibland kallas det ullprogram, ibland fintvätt. Titta emellertid på plaggets tvättråd eftersom vissa ullplagg endast tål handtvätt eller kemtvätt. 

 • Om ullplagget tål 30°C kan du tvätta det i fintvättsprogrammet.
 • Vänd plagget ut och in.
 • Du kan tvätta flera plagg tillsammans men tänk på att ta liknande färger så de inte färgar av sig.
 • Dosera tvättmedel för ull i tvättmedelsfacket.
 • Undvik hög centrifugering eller använd ingen alls eftersom plagget riskerar att krympa. 

Att tvätta ull för hand

Många föredrar att tvätta ull för hand då man har mer koll på hur plagget reagerar. Det är också skonsammare. Men det finns saker att tänka på även när du handtvättar ylle. 

 • Skrubba inte med tvättborste.
 • Använd ljummet vatten och inte för hett.
 • Hantera plagget varsamt under tvätt, undvik att krama och gnugga utan svep istället runt det i baljan eller tvättstället.
 • Låt det vila i vattnet i ca 10 minuter.
 • Krama ur vattnet men vrid inte då formen av plagget kan ta stryk.
 • Skölj noga, gärna flera gånger i rent vatten.

Torktumla aldrig ylle

Man ska aldrig torktumla ullplagg. Har de inte krympt innan så gör de det med all säkerhet nu och även om det skulle fungera så kommer plagget att bli förstört och förmodligen helt nopprigt. Låt det istället lufttorka platt. 

Gör så här när du torkar ylleplagg: 

 • Lägg ut en torr handduk på en plan och ren yta
 • Placera ullplagget på handduken
 • Rulla ihop alltsammans som en rulltårta för att krama ur vattnet
 • Rulla ut handduken igen och ta en ny torr handduk som du lägger ullplagget på
 • Låt torka utom solljus

Vad ska man tvätta ull med?

Såpa, tvättmedel, galltvål, sköljmedel…? Vad kan man egentligen tvätta ull med? 

Tvätta med tvättmedel för ylle

Att tvätta ull med vanligt tvättmedel är inte rekommenderat. Ull ska tvättas med ett speciellt tvättmedel utan enzymer, avsett för ylleplagg. Det vanliga tvättmedlet innehåller enzymer som bryter ner och skadar ullfibrerna. Du kan välja tvättmedel för ull, siden eller för fintvätt. 

Klicka här för att läsa mer om hur mycket tvättmedel man ska använda.

Tvätta ull med galltvål

Galltvål har du säkert hört talas om och har du inte det kan vi tala om att det är något av ett universalmedel för många material. Galltvål eller Marseilletvål tar bort fläckar och är dessutom skonsamma mot till exempel ull. 

Tvätta ull med såpa

Om du vill använda såpa för att tvätta ull ska du helst använda fet linoljesåpa, ca 2–3 msk. Tänk dock på att om du gör det i maskin kan du behöva skölja en gång ytterligare eftersom denna såpa löddrar väldigt mycket. 

Tvätta inte ull med sköljmedel!

Undvik att tvätta ull med sköljmedel och använd inte blekmedel! Båda två torkar ut fibrerna och förstör plagget sakta men säkert. Dessutom går elasticiteten och mjukheten förlorad.

 

Underhåll dina ullkläder

Vädra regelbundet dina ylleplagg och tvätta inte för ofta. 2–3 gånger om året sägs vara en bra siffra men vissa plagg som används mer såsom underställ i ull måste naturligtvis tvättas oftare. Använd också gärna en mjuk klädborste såsom svinborst. De är också bra mot noppor, men uppstår noppor ändå kan du ta en noppkam och försiktigt ta bort nopporna. Avlägsna dem i maskernas riktning.

Låt ull vila

Använd inte dina ullplagg varje dag, då förlorar de lättare formen och blir fula. Fibrerna måste vila några dagar mellan användningarna och då kan du vädra och borsta plagget och sedan lägga det snyggt hopvikt i garderoben.  

Vet du vad tvättsymbolerna betyder?

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Så tvättar du ull