Vad kan man tvätta i tvättmaskinen

Tvättmaskinen är allas vår favoritapparat när det kommer till att hålla kläder och textilier rena och fräscha. Men vad mer kan man tvätta i en tvättmaskin? Här går vi igenom vanliga saker i hemmet som kan (och inte kan!) tvättas i tvättmaskinen, och ger dig några tips för att du ska få bästa möjliga resultat när du använder den.

Att tänka på när man tvättar i tvättmaskin

När du ska tvätta kläder eller andra textilier i tvättmaskinen är det viktigt att följa några grundläggande steg för att uppnå de bästa resultaten och undvika skador på dina saker.

  • Försök att inte tvätta allt för ofta eftersom det sliter på dina kläder. Jeans är ett klassiskt plagg som mår bäst av att tvättas mer sällan, då bevaras både färgen och formen bättre.
  • För att undvika att något färgar av sig bör du alltid sortera kläderna efter färg innan du lägger dem i tvättmaskinen. Tvätta mörka och ljusa färger separat. Även finare tyger som siden och spets bör tvättas för sig. Införskaffa också tvättpåsar till mer ömtåliga plagg, som till exempel bh:ar.
  • Läs tvättrådet på varje plagg innan du tvättar kläderna. Det ger viktig information om rekommenderad tvättemperatur, tvättmetod och om det finns särskilda instruktioner att följa.
  • Om dina kläder har fått fläckar är det bra att behandla fläckarna innan du lägger plaggen i tvättmaskinen. Använd ett lämpligt fläckborttagningsmedel och följ anvisningarna noggrant.
  • Använd inte för mycket tvättmedel, eftersom överflödigt tvättmedel kan lämna rester på kläderna och minska maskinens prestanda.

Hur får man bort fläckar effektivt?

För att effektivt få bort fläckar från dina kläder finns det några knep man kan använda sig av. Först och främst är det bra att behandla fläcken så snart som möjligt efter att den uppstått. Använd rätt fläckborttagningsmedel beroende på vilken typ av fläck det är. Tänk också på att testa fläckborttagningsmedlet på en liten yta först för att undvika skador eller blekning.

 

Sakerna du kan (och inte kan) tvätta i maskin

Även om kläder, sängkläder och andra textilier är det vi vanligtvis använder tvättmaskinen till att rengöra så går det också att tvätta en hel del annat i din maskin.

Kan man tvätta fotbollsskor i tvättmaskinen?

Nej, det rekommenderas inte att tvätta fotbollsskor i tvättmaskinen eftersom det kan skada skornas material och konstruktion. Lägg dem istället i blöt i ljummet vatten och rengör dem sedan med en borste eller en fuktig trasa.

Kan man tvätta kavaj i tvättmaskinen?

Kavajer bör vanligtvis inte tvättas i tvättmaskinen utan istället kemtvättas för att de ska bevara formen och kvaliteten. Titta på tvättrådet för att vara på den säkra sidan.

Kan man tvätta keps i tvättmaskinen?

Det kan gå att tvätta kepsar i tvättmaskinen beroende på vilket material det är och vad tvättrådet säger. Använd i så fall ett skonsamt program och lägg gärna kepsen i en tvättpåse för att skydda den ytterligare. Ofta räcker det också bra att bara handtvätta kepsen eller att använda ett fläckborttagningsmedel.

Kan man tvätta kostymbyxor i tvättmaskinen?

Kostymbyxor ska helst kemtvättas för att behålla passformen, beroende på vilken typ av kostymbyxor det är. Kika på tvättrådet för att se vad som gäller för just dina byxor.

Kan man tvätta ryggsäck i tvättmaskinen?

Ryggsäckar kan ibland tvättas i tvättmaskinen, men det beror på materialet. Det finns också en risk att detaljer från ryggsäcken lossnar och förstör både produkten och maskinen. Även här rekommenderas att läsa anvisningarna för att vara säker.

Kan man tvätta soffklädsel i tvättmaskinen?

Ja, soffklädslar kan oftast tvättas i tvättmaskinen om de har tvättbara överdrag. Titta på tvättrådet inuti din soffklädsel. Det är viktigt att låta soffklädseln hängtorka i rumstemperatur och inte använda torktumlare, eftersom det kan göra att klädseln krymper eller tappar form.

Kan man tvätta Uggs i tvättmaskinen?

Nej, det är generellt inte lämpligt att tvätta Uggs i tvättmaskinen, eftersom det kan skada både fårskinnet och mockan. Använd istället rengöringsprodukter som är speciellt anpassade för dessa material.

Kan man tvätta vaxduk i tvättmaskinen?

De flesta vaxdukar går att tvätta i tvättmaskinen på max 30 grader, men det sliter på den vattenavvisande ytan varje gång du gör det och de klarar oftast bara ett tiotal tvättar i maskin. I de flesta fall räcker det bra att bara torka av vaxduken eller att handtvätta den.

Kan man tvätta fårskinn i tvättmaskinen?


Många fårskinn idag tål faktiskt att tvättas i tvättmaskinen på låga temperaturer och med speciella tvättmedel anpassade för fårskinn. Läs tvättråden noga eftersom de kan skadas eller ändra karaktär efter tvätt. Fårskinn är naturligt smutsavvisande, så ofta räcker det att skaka och vädra dem då och då.

 

Tvättmaskiner från Cylinda

En bra tvättmaskin bör vara skonsam mot kläderna och miljön, ha en lång hållbarhet samt vara energisnål. Hos Cylinda kan du välja bland flera tvättmaskiner utifrån just din smak, behov och situation. Läs även våra guider om hur du avkalkar din tvättmaskin och hur du minskar energiförbrukningen när du tvättar.

Läs mer om att tvätta jeans.

Läs mer om att rengöra tvättmaskinen.

Läs mer om att tvätta skor i tvättmaskinen


OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Vad kan man tvätta i tvättmaskinen