Tvättguide – Så tvättar du jeans

Jeans är ett allround-plagg som kan användas både till vardags och till fest. De är snygga, tidlösa och slitstarka. Dock måste de tvättas och tas om hand på rätt sätt för att behålla sin färg, passform och slitningseffekt. Läs våra tvättråd för ditt käraste plagg – jeansen.

Jeans finns i mängder av modeller – bootcut, slim, wide leg eller stuprörsmodellen. Oavsett vilken modell som hör till favoriterna vill du säkert att de håller så länge som möjligt. Några av de vanligaste frågorna är “Hur ofta ska man tvätta sina jeans”? I vilken temperatur? Och vilket tvätt- respektive sköljmedel fungerar?

Hur ofta ska man tvätta jeans?

En grundregel för jeanstvätt är att inte tvätta för ofta. Då kommer jeansen att förlora sin personliga prägel. Faktum är att ett par ingångna jeans ser bättre ut och sitter bättre. En rekommendation är att vänta ca sex månader innan du lägger dem i tvättmaskinen. Om du får någon enstaka fläck kan du tvätta bort den för hand, så till vida att du inte har något annat val än att lägga dem i tvättmaskinen. Du kan även handtvätta jeans vilket är skonsammare. 

Läs vår guide om vad man kan tvätta i tvättmaskinen

Vet du vad tvättsymbolerna betyder?

Läs mer om att tvätta dunjacka

Läs mer om att tvätta skor i tvättmaskinen

 

OBS! Skrubba aldrig bort en fläck på jeansen eftersom det skadar färgen och lämnar efter sig en ny “fläck”.

Tvättguide – Så tvättar du jeans