Tvätta och torka dunjacka - Tvättråd

Att tvätta eller rengöra en dunjacka är egentligen inte så krångligt som det låter. Det handlar mest om rädsla att förstöra jackan, men faktum är att rengöring av dunjackan förlänger plaggets livslängd. Följ våra tvättråd om dunjacka för att få bort den där tråkiga fläcken. 

I vårt nordiska klimat är en dunjacka ofta din bästa vän. Den skyddar mot fukt, vind och kyla samtidigt som den är snygg och ser elegant ut. Detta betyder också att du bär den ofta och länge. Så – hur gör du om du får en fläck på den?

Tvättråd som gäller för dunjacka

Titta i din dunjacka – vilka tvättråd på instruktionerna lyder? Följ dessa noga. I flertalet dunjackor kommer du märka att de ska tvättas i låga temperaturer, med en liten dos tvättmedel för dun och utan sköljmedel. Ofta brukar även centrifugering uteslutas. Skölj helst två gånger så att allt tvättmedel försvinner.

Olika dunjackor kan dock ha olika tvättråd så var noga med att se hur just din jacka ska behandlas.

Så tvättar du en dunjacka

Hur är det egentligen? Kan man tvätta en dunjacka i tvättmaskin och går det att torktumla dunjackan? Grundregeln är att du bör tvätta jackan så lite som möjligt och istället punktbehandla en trist fläck utan att röra resten av plagget. Om jackan är för smutsig kan du emellertid tvätta dunjacka i tvättmaskin. Tänk dock på att alltid följa tvättråden, tvätta på låg värme (max 40 grader) i lite tvättmedel och undvika sköljmedel. Glöm heller inte att stänga blixtlås och helst tvätta jackan ut och in. 

OBS! Tvätta din dunjacka enskilt eller med kläder som inte kan skava eller ta sönder jackan i maskinen. Välj alltid liknande färger.

Torka dunjacka i torktumlare

Vanligtvis kan du torktumla en dunjacka. Faktum är att det till och med kan vara bättre eftersom dunet då fördelar sig bättre. Det finns dock några saker du ska tänka på. 

  • Låt jackan vara ut och in.
  • Tryck gärna ur resterande fukt med en handduk.
  • Lägg in dunjackan i torktumlare.
  • Lägg i ett par torkbollar eller tennisbollar (hjälper till att motverka klumpar av dun).

Du kan få tumla din dunjacka relativt länge eftersom den måste vara helt torr utan dunklumpar i jackan innan du hänger in den i garderoben igen.

Tvätta dunjacka utan torktumlare

Har du ingen tvättmaskin eller föredrar du att tvätta dunjackan för hand går det också bra. Då lägger du den stängda jackan i en ren balja eller i badkaret med milt tvättmedel. När du vill få bort ingrodda fläckar gäller det att du inte knådar för mycket eftersom det kan förstöra materialet. Låt sedan jackan ligga i blöt i ca 15 minuter. 

När jackan är ren måste du få ur det överflödiga vattnet. ta hjälp av en handduk för att trycka ut vattnet, skaka även av överflödigt vatten och häng upp plagget på en galge. Du kan även låta den ligga plant.

Tips efter torkning

Oavsett hur du torkat och tvättat din dunjacka kan det vara bra att ta hand om den ytterligare när den väl är ren och torr. 

  • Slå lite försiktigt på hela jackan för att dunet ska fördela sig bättre.
  • Använd impregneringsspray så att den återfår sina vattenavvisande egenskaper.

Tänk på att inte tvätta din dunjacka alltför ofta – det räcker med ett par gånger om året, gärna när säsongen är slut.

Tvätta dunjackan skonsamt med Cylinda

Tvätta och torka din dunjacka med någon av våra tvättmaskiner och torktumlare. Välj mellan en enskild tvättmaskin och torktumlare eller tvätt och tork i samma produkt. Med en maskin från Cylinda håller du din dunjacka i gott skick samtidigt som du är snäll mot miljön. 

Läs också vår guide om att torktumla sängkläder

Läs vår guide om vad man kan tvätta i tvättmaskinen

Vet du vad tvättsymbolerna betyder?

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips. 

Tvätta och torka dunjacka - Tvättråd