Tvätta skor i tvättmaskinen

Vita sneakers är otroligt snyggt och så är även sneakers som Converse, chunky sneakers och lättare sommarsneakers i canvas. Men efter en tid kan skorna börja lukta eller bli smutsiga och vita sneakers kan bli sådär gråaktiga och fula så att du kanske till och med väljer att inte bära dem längre. Du kan emellertid tvätta skor i tvättmaskin precis som med vanliga kläder och få vita skor vita igen och dina sneakers fräscha och väldoftande. Med vissa material bör du dock vara försiktig så du inte tvättar för ofta vilket kan förstöra skorna. Läs mer om att tvätta skor för hand och tvätta skor i tvättmaskinen.

Få ett bra resultat när du tvättar skor i tvättmaskinen

Sneakers som Converse, sommarsneakers och chunky sneakers går att tvätta i maskinen om de inte är gjorda av ömtåligt material som mocka. Att tvätta skor i maskin tar bort dålig lukt och gör de rena igen. Det är emellertid viktigt att läsa tvättråden ordentligt

  • Ta ur innersulan
  • Dra bort skosnörena
  • Borsta eller torka bort eventuell smuts på skorna
  • Öppna upp skon så vattnet kan komma åt ordentligt under tvätten 

Du kan tvätta skosnören och skor tillsammans medan sulan helst bör tvättas för hand. För att skydda tvättmaskinen och dämpa ljudet är det bra att inte tvätta skor helt ensamma utan släng även i några handdukar och lakan som inte är så ömtåliga, i samma färg. 

Tips! Du kan även använda en tvättpåse om du tvättar skorna separat.

Tvätta skor enligt tvättråden

Släng inte bara i skorna i maskinen utan läs tvättråden så de inte tvättas för varmt eller hårt. Står det 40°C så sätt på det tvättprogrammet. Står det handtvätt kan du tvätta skorna i 30° eller fintvätt, eller faktiskt välja att tvätta skorna för hand.

Tvätta inte för ofta!

Det kan vara frestande att tvätta skor i tvättmaskinen ofta, speciellt för att få vita skor vita igen och om och om igen. Men maskintvätt tär på yttersulan och kan få limmet att lossna och PU- eller PVC-material att slitas för mycket. Dessutom kan skorna lätt tappa formen om de tvättas i maskin för ofta. Gör så här; tvätta skorna i maskin då och då och emellanåt kan du tvätta dem för hand på ett skonsammare sätt. 

OBS! Du bör inte torktumla sneakers.

Tvätta vita skor i tvättmaskinen

För att hålla vita skor vita och tvätta dem extra rena ska du använda tvättmedel för vittvätt och också tvätta med tillsammans med annan vittvätt. Är dina vita skor rejält smutsiga kan du förtvätta för hand och göra en pasta av bikarbonat och tvättmedel och vatten och gnugga in på fläckarna, och du kan även badda lite med vitvinsvinäger.

Få vita skor vita igen

Är dina vita skor inte alltför smutsiga kan du använda vit tandkräm och bikarbonat eller bakpulver för att få dem sådär fräscht sommarvita igen. Tandkrämen borstas in utan vatten med tandborste och sedan låter du det verka ett tag innan du torkar bort den. Med bikarbonat gör du en blandning med vatten och diskmedel eller tvättmedel och gnuggar in och låter verka en tid innan du borstar bort det från skon.

Så tvättar du skor för hand

Maskintvätt är bekvämare men det sliter också på skon. Ta för vana att tvätta skorna oftare för hand så sliter du inte för mycket på dem. Här får du några tips på hur du tvättar skor för hand. 

Ta ur snörena och innersulorna och tvätta dem separat för hand.

Skrubba med en nagelborste och tvål och vatten tills de är rena eller tvätta snörena i tvättmaskinen eftersom de är mycket mindre ömtåliga än skon. Se till att tvätta innersulan noggrant för att även få bort dålig lukt. Tvätta den med borste eller disksvamp och tvättmedel och låt sulan vara helt torr innan du sätter in den i skon igen. 

Yttersulan av gummi kräver hårda tag.

Skrubba den ren med disksvamp eller borste och diskmedel med vatten. Om gummisulan har svåra fläckar kan du använda stålull eller suddgummi och försöka få bort dem på det sättet.

Blöt tyget och tvätta ordentligt med tvättmedel.

Gnugga med tvättmedel eller fläckborttagningsmedel tills själva skon känns ren och fräsch. 

Ställ skorna att lufttorka i skuggan utom solljus. Skor tar ett tag på sig att torka så om du vill använda dem ska du planera att tvätta dem minst 24 timmar innan.

Tvätta skorna i Cylindas tvättmaskiner

Tvättmaskiner från Cylinda är slittåliga och anpassade för att vara snälla mot både miljö och plagg. Se dock till att använda rätt program för dina skor och följ alltid tvättråden. Tänk också på att anpassa mängden tvättmedel beroende på hur full trumman är. 

Läs mer om att tvätta jeans

Läs vår guide om vad man kan tvätta i tvättmaskinen

Läs mer om att tvätta dunjacka

 

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Tvätta skor i tvättmaskinen