Vad går att köra i diskmaskin

Att diskmaskinen är kökets stora hjälte när det gäller att hålla dina tallrikar, glas och bestick skinande rena vet du förstås redan. Men visste du att den också kan användas för att rengöra en hel mängd andra föremål med lysande resultat? Här går vi igenom några av de mest oväntade sakerna du kan rengöra i diskmaskinen och ger tips om hur du gör för att undvika skador både på dina prylar och din maskin.

 

Minska risken för brand genom att köra fläktfilter i diskmaskin

Något som många glömmer bort eller drar sig för att rengöra är fläktfiltret till köksfläkten. Men ett smutsigt fläktfilter gör inte bara att fläkten fungerar sämre – det kan rentav vara brandfarligt. Därför rekommenderas det att du rengör ditt fläktfilter åtminstone en gång i kvartalet. Filtret samlar med tiden på sig mycket fett och smuts, vilket kan göra det svårt att få rent för hand. Med diskmaskinen går det däremot lätt som en plätt! Ställ in fläkfiltren i en tom maskin och kör dem på ett normalt diskprogram med vanligt maskindiskmedel. Se till att filtret är helt torrt innan du sätter tillbaka det i fläkten.

 

Bli av med förskolebacillerna – tvätta Lego och Duplo i diskmaskin

Trött på att vabba? Ta kål på förskolebakterierna på små plastleksaker som Lego och Duplo genom att tvätta dem i diskmaskinen. Placera legobitarna i en tvättpåse och lägg i den övre korgen i maskinen. Kör dem på ett skonsamt program med så låg temperatur som möjligt. För hög värme kan göra att bitarna smälter och formen förstörs. Eftersom bitarna är ihåliga kan det samlas vatten där, så se till att skaka av dem efter diskprogrammet och låt dem sedan lufttorka på en handduk. Det här är ett utmärkt sätt att hålla barnens leksaker fria från bakterier och smuts.

 

Kan man tvätta disktrasan i diskmaskinen?

Om det har börjat lukta surt när du torkar av diskbänken är det ett tecken på att det är dags att göra något åt din disktrasa. Men du behöver inte nödvändigtvis slänga den – istället kan du rengöra den genom att tvätta den på hög temperatur i diskmaskinen. Det varma vattnet och diskmedlet hjälper till att döda bakterier och ta bort smuts från trasorna. Undvik att köra dem tillsammans med annan disk, eftersom de då kan samla på sig mer smuts än de blir av med. Efter tvättcykeln måste trasorna torka ordentligt för att förhindra mögel och dålig lukt. Att tvätta disktrasor i diskmaskinen kan vara ett bra sätt att förlänga deras livslängd, men de bör ändå bytas ut regelbundet för att hålla en god kökshygien.

 

Går det att tvätta kläder i diskmaskin?

Nej, det är inte rekommenderat att tvätta kläder i diskmaskinen. Diskmaskiner är inte designade för att hantera klädfibrer. De höga temperaturerna och kraftfulla vattenstrålarna kan skada både kläderna och maskinen om den är fylld med textilier. Diskmedel är inte heller lämpliga för textilier och kan missfärga eller rent av förstöra tyget. Använd istället en vanlig tvättmaskin när du behöver tvätta kläder.

 

Tvätta golfbollar i diskmaskinen

Vill du skina på golfbanan? Rengör dina golfbollar snabbt och enkelt i diskmaskinen. Placera dem i det övre facket, gärna i en tvättpåse för att undvika att de studsar runt i maskinen. Kör sedan ett skonsamt program med vanligt diskmedel och vips så har du enkelt fått bort smuts och gräsfläckar från bollarna.

 

Skinande rent med Cylindas diskmaskiner

Cylindas diskmaskiner är hållbara och levererar imponerande resultat, oavsett om du vill ta kål på varenda bacill på barnens leksaker eller bara vill hålla dina tallrikar och glas skinande rena. Tänk på att även om det kan vara frestande att experimentera med nya användningsområden för din diskmaskin är det viktigt att komma ihåg att inte alla saker är lämpliga att rengöra i maskinen. Följ våra råd ovan för att inte skada din maskin om du använder den till något annat än vanlig disk. Med rätt skötsel och användning kan din diskmaskin bli en ännu större tillgång i hemmet.

Läs mer om hur du gör rent diskmaskinen på bästa sätt
Läs mer om hur mycket el en diskmaskin drar

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Vad går att köra i diskmaskin