Så avkalkar du din diskmaskin

Eftersom du använder din diskmaskin rätt ofta så måste den avkalkas med jämna mellanrum. Om den innehåller kalkavlagringar diskar den till slut inte rent längre och din disk blir vitfläckig och ful. Om ditt vatten är mjukt så behövs maskinen inte avkalkas lika ofta som när vattnet är hårt och har en högre kalkhalt. Kalka av din maskin en eller två gånger om året. Är vattnet hårt kan du göra det ett par gånger  ytterligare. Annars sänks vattentrycket och disken blir inte lika ren.

Salt i diskmaskinen

Tack vare att vi i Sverige har mjukt vatten i våra kranar så behöver de flesta diskmaskiner som används i Sverige inte använda saltbehållaren för salt längs ner i maskinen. Saltet är till för att mjuka upp vattnet, men avkalkning behövs ändå göras vid något tillfälle per år.

Om du vet med dig att du bor där det är mer kalkrikt hårt vatten, ca 5% av Sverige, så är det bra att använda salt. 

Saltbehållaren med lock i botten av diskmaskinen används bara för de som har ett kalkrikt hårt vatten. Då är det bra att fylla på så det blir ett bättre diskresultat. Om du mot förmodan behöver ha salt, använd då endast salt anpassat för diskmaskiner. 

OBS! Använd inte vanligt salt utan ett speciellt salt som är avsett för diskmaskiner.

 

Enkla sätt att avkalka diskmaskinen

När det är diskmaskinens tur att bli avkalkad kan du använda i princip samma hemma ingredienser som när du ska avkalka en tvättmaskin

 • Bikarbonat
 • Citronsyra
 • Ättika

På Cylinda anser vi det vara en bra och skonsam metod och som är överraskande enkel. Det finns även avkalkningsmedel för disk- och tvättmaskin i butikerna, men faktum är att citronsyra och bikarbonat fungerar lika bra och det är miljövänligt. 

Så här gör du: 

 • Citronsyra – Häll citronsyran i diskmedelsfacket, cirka 100 g per 5 L vatten och kör sedan en tom maskin. Fördelen med citronsyra är att det doftar gott och därför vill vissa hellre använda det än ättika som har en stickande, frän doft.
 • Ättika – Häll 1–2 dl ättika i botten på din diskmaskin, alternativt häll den i diskmedelsfacket om det finns plats. Kör en tom maskin. Använd också gärna ättika utspätt med lite vatten för att torka ur diskmaskinen och dess yttre delar där smuts och kalk också kan sätta sig.
 • Bikarbonat – En mångsidig och billig ingrediens som passar ihop med ättika eller ensam för att avkalka och ta bort ilskna fettavlagringar. Lägg en matsked bikarbonat med 1 dl ättika i maskinen och kör ett kortare program.

Håll rent i diskmaskinen

Negligera inte vardagsrengöringen av diskmaskinen så håller den sig längre och är fräschare. Använd till exempel diskmedel och såpa för att rengöra delarna och spolarmarna i diskmaskinen med jämna mellanrum, titta in i diskmaskinen för att se om det fastnat några matrester. Gör även rent diskmaskinsfiltret en gång i veckan. Spolarmarna är lätta att bara dra rakt ner så du kan göra rent dessa enkelt i diskhon. Kontrollera att det inte sitter smuts i något spolhål. 

Tänk också på att lite snabbt skrapa av disken innan du ställer in den i diskmaskinen. Se till att inga större bitar från tallrikar eller formar riskerar att täppa till avloppet. Andra saker du kan tänka på är följande: 

 • Proppa inte diskmaskinen så full att disken nuddar varandra för mycket eller så att vatten inte kan rinna fritt mellan tallrikar och annat.
 • När diskmaskinen är klar efter ett program, öppna luckan och låt fukten och värmen komma ut så disken får lufttorka. Annars frodas bakterierna lättare. Många av Cylindas diskmaskiner har Autoöppning i slutet av programmet för att förbättra torkprocessen
 • Ta inte för mycket diskmedel. Köp tabletter eller färdigdosering för varje disk så slipper du mäta eller riskera att överdosera. Om du kör korta program använd mindre diskmedel eller en halv tablett om möjligt.

  Läs mer här om när du ska använda spolglans och diskmaskinsalt.

Håll disken ren med Cylinda

I vårt sortiment hittar du både smala diskmaskiner 45 cm och fullbreda på 60 cm. Båda förenklar vardagen otroligt mycket då du slipper stå och diska för hand. Våra diskmaskiner är tysta, lätta att använda, energisnåla och gör din disk skinande ren på ett kick. Ta väl hand om din diskmaskin genom att rengöra den då och då och glöm inte att rengöra och torka av även på listerna och i hörnen där man lätt glömmer.

OBS! Vänligen kolla i bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplat till ovan tips.

Så avkalkar du din diskmaskin